ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика27/07/2021

КОЈОВИЋ: ОДГАЂАЊЕМ СЈЕДНИЦЕ ДАТО ВРИЈЕМЕ ЗА ПРЕВАЗИЛАЖЕЊЕ КРИЗЕ

 

САРАЈЕО, 27. ЈУЛА /СРНА/ - Шеф Клуба посланика Наше странке у Представничком дому Парлментрне скупштине БиХ Предраг Којовић оцијенио је да је одлука Колегијума овог дома у проширеном саставу о одгађању данашње сједнице политичког, а не пословничког или правног карактера, како би се добило вријеме да се политичким разговорима превазиђе криза.

 

Којовић је, након што је данашња сједница Представничког дома отказана због недоласка посланика из Републике Српске, рекао да Устав БиХ и Пословник парламента БиХ предвиђају овакве ситуације.

"То је цијели скуп одредаба под називом обавезујућа партиципација, која би омогућила потпуно одржавање данашње сједнице и доношење одлука, јер је већина чланова Парламентарне скупштине присутна", рекао је Којовић новинарима.

Којовић није хтио коментарисати радно-правне односе у парламенту БиХ, којима, како је рекао, неко исказује своје ставове.

"Бојкот је потпуно легитиман став. Цијену таквог понашања, бојкота и блокирања институција БиХ плаћају сви грађани БиХ. У овом случају, конкретно, највећу цијену платиће грађани Републике Српске", рекао је Којовић.

Он је поновио да Устав БиХ и Пословник парламента предвиђају ситуацију да ће неко недоласком блокирати рад Парламентране скупштине, те да је данашња сједница могла бити одржана.

"Могли смо расправљати о свим тачкама, гласати, имати већину за одређене приједлоге. С обзиром на недостатак ентитетске сагласности, Колегијум би имао одређени период да покуша постићи споразум, а уколико то не би успио, то би ишло у друго гласање. У другом гласању, без присуства делегације из Републике Српске, то би пало", појаснио је Којовић и додао да је и неусвајање легитимна одлука.

Којовић је рекао да ово није први пут да се Представнички дом налази у овој ситуацији, те се нада да ће, као и раније, убрзо бити превазиђена.

Проширени Колегијуму Представничког дома БиХ отакзао је данашњу сједницу овог дома због недоласка посланика из Републике Српске.

Данашњим недоласком посланика из Републике Српске на сједницу Представничког дома БиХ почело је спровођење једне од одлука са јучерашњег састанка предсједника парламентарних странака у Републици Српској.

Лидери свих парламентарних странака са сједиштем у Републици Српској одбацили су јуче свако наметање на нивоу БиХ, те одлучили да српски представници од данас неће учествовати у раду на нивоу заједничких институција БиХ.

Састанак је одржан због ситуације узроковане одлуком одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуне Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".