ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/07/2021

ПОТПИСИВАЊЕ ПЕТИЦИЈЕ НА ТРГУ МИЛОШ ОБИЛИЋ

 

БРАТУНАЦ, 27. ЈУЛА /СРНА/ - На Тргу Милош Обилић у Братунцу данас је почело потписивање петиције против одлуке одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка да наметне допуне у Кривичном закону БиХ, којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

 

Петицију је први потписао предсједник Скупштине општине Братунац Марко Мркајић, а затим још неколико одборника и представника локалне власти и српских организација проистеклих из рата.

Радници Техничког ремонта и још неких фирми организовано долазе и потписују петицију, исказујући противљење наметању закона којим се одузимају људске слободе и основна људска права, као што је право изражавања.

Изражено је интересовање пролазника, који прилазе штанду и потписују петицију.

Мркајић је истакао да је наметање закона свуда у свијету неприхватљиво и да је ово друштво довољно зрело да преузме одговорност за судбину и односе у држави и да није потребно ничије мијешање и наметање закона од страних фактора.

"Тренутак је за окупљање и јединство српског народа", поручио је Мркајић.

Потписивање петиције на тргу у Братунцу биће организовано свакодневно до 1. августа.

Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, којом се изражава и недвосмислен став да се, уз уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.