ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана27/07/2021

И У БЕОГРАДУ ПОЧЕЛО ПОTПИСИВАЊЕ ПРОТИВ НАМЕТНУТОГ ЗАКОНА

 

БЕОГРАД, 27. ЈУЛА /СРНА/ - Потписивање петиције за укидање наметнутог закона о забрани негирања геноцида почело је данас у Београду у сједишту Удружења "Част отаџбине", које је и организатор ове тродневне акције.

 

Заинтересовани грађани петицију могу да потпишу у просторијама Удружења у Улици Љутице Богдана 1а /6. спрат/ од 9.00 до 20 часова, а остављена им је и могућност да, уколико не могу да дођу, подршку укидању наметнутог закона одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка пруже тако што ће потврду са именом, презименом и ЈМБГ послати на електронску имејл /office@castotadzbine.rs/.

Предсједник Удружења "Част отаџбине" генерал Родољуб Анђић и чланови Извршног одбора ове организације истакли су да да грађани показују велико интересовање, а посебно Срби прогнани из Федерације БиХ /ФБиХ/, као и они који су дошли из Републике Српске или су поријеклом са тог простора.

"Од тренутка када смо објавили да акција почиње јавило нам се око 250 потписника. Изјашњавање о одбијању нелегалног закона страног намесника у БиХ прилагодили смо тако да људи који то подржавају имају могућност да дођу у Удружење, али и да подршку потврде електронским путем", рекао је Анђић за Срну.

Анђић очекује да ће сви људи којима је Република Српска у срцу, а таквих, како каже, има много и у Београду, подржати акцију којом Срби устају против незапамћене неправде у режији шефа ОХР-а у оставци и његових ментора.

Он је у име Удружења још једном осудио допуну кривичног закона коју је донио одлазећи високи представник.

"Ова одлука високог представника је одговор на извјештај Међународне независне комисије за истину о страдању свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године, у којем јасно стоји да геноцида није било", сматра Анђић.

Према његовим ријечима, извјештај комисије разнио је у парампарчад фаму о такозваном геноциду коју су пласирали ЕУ и САД, након чега је наметнут закон о "забрани негирања геноцида".

"Надамо се да ће ова петиција донијети могућност да се Инцкова наметнута одлука укине. Убеђен сам да Инцко не би самостално донео овакву одлуку и сматрам да му је то наредила ЕУ два дана по објављивању извештаја комисије за Сребреницу, јер је била фрапирана подацима из тог документа", рекао је Анђић.

Анђић је нагласио да је Удружење акцију потписивања петиције покренуло како би подржало руководство Републике Српске и одлуку водећих људи Српске да се против Инцковог наметнутог закона боре и у институцијама оборе нелегалну и једнострану одлуку одлазећег високог представника.

"Позивамо Србе, ма где живели и ма којој партији припадали, да светској јавности заједно докажемо да геноцида у Сребреници није било и да се изборимо да Савет безбедности УН обори Инцкову одлуку", поручио је Анђић.

Одлазећи високи представник у БиХ Валентин Инцко, који је недавно дао оставку, наметнуо је допуне у Кривичном закону БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца".

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик покренуо је званично и први потписао петицију којом се изражава став о неприхватању наметања закона од одлазећег високог представника у БиХ Валентина Инцка, којом се изражава и недвосмислен став да се, уз уважавање свих жртава, у Сребреници није догодио геноцид.