ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Српска памти27/07/2021

ОБИЉЕЖЕНО 80 ГОДИНА ОД УСTАНКА НАРОДА У БиХ

 

ДРВАР, 27. ЈУЛА /СРНА/ - Полагањем вијенаца на Споменик жртвама фашистичког терора и централном манифестацијом у Радничком дому у Дрвару, обиљежено је 80 година од устанка народа у БиХ.

 

Почаст жртвама фашизма одале су бројне делегација из земље и региона.

Начелник општине Дрвар Душица Рунић истакла је да се Дрварчани са поносом присјећају 27. јула 1941. године и херојског чина овог малог града.

Она је у изјави Срни подсјетила да је 19 народних хероја из Дрвара, који је понио назив града народног хероја.

Предсједник Удружења антифашиста БиХ Сеад Ђулић позвао је све антифашисте да се укључе и да заједно крену у обнову порушеног споменика жртвама фашистичког терора у Дрвару.

"Tреба да живимо за будућност, да дамо себи задатак да заједничким акцијама обновимо споменик у Дрвару", поручио је Ђулић.

Он је истакао да је у Дрвару 1941. године пукла прва устаничка пушка против фашизма.

"Никада нећемо заборавити и не смијемо заборавити херојски чин Дрвара", поручио је Ђулић.

Вијенце су положиле делегације антифашиста из Србије, Хрватске, Словеније, Аустрије, као и представници локалне и кантоналне власти, те политичких странака, а потом су и шетњом Титовом улицом показали да његују традицију Народно-ослободилачке борбе.

У околини Дрвара је 27. јула 1941. године почела оружана борба против фашистичких окупатора и државних издајника, чиме је и почео устанак на територији данашње БиХ.

Првог дана устанка у Дрвару живот је дало 14 устаника. Устанак се из Дрвара проширио на сусједне територије.

Током Другог свјетског рата Дрвар је био слободан 1.000 дана више од било којег другог града у окупираној Европи.

Дрвар је током рата три пута био сједиште ослобођене територије. Посљедњи пут од јануара до 25. маја 1944. године, када су ту боравили маршал Јосип Броз Tито, Врховни штаб, Национални комитет ослобођења, Централни комитет Комунистичке партије Југославије и редакција Танјуга.

У то вријеме, Нијемци су испланирали ваздушни десант на Дрвар, акцију под кодним називом "Коњићев скок", који је био неуспјешан - нису успјели да дођу до Врховног штаба и Tита.

Tога дана, 365 Дрварчана дало је живот за слободу. Нацисти су крвнички убијали жене и дјецу, палили породице. Због свог херојства током десанта, град је 1974. године одликован Орденом народног хероја.

Народ Дрвара и околине дао је током рата 7.072 борца, од којих 2.056 жена.