ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/10/2021

РАКИЋ: ФОРМИРАТИ ЗСО ИЛИ НАПУШТАМО ИНСТИТУЦИЈЕ У ПРИШТИНИ И НА СЈЕВЕРУ

 

КОСОВСКА МИТРОВИЦА, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Српска листа учествоваће на сутрашњим локалним изборима на Косову и Метохији, рекао је њен предсједник Горан Ракић и најавио да ће напустити све институције у Приштини и на сјеверу покрајине ако до Нове године не буде формирана Заједница српских општина /ЗСО/.

 

"Уколико у току новембра не започну разговори на нивоу Београда и Приштине о формирању ЗСО, обавештавамо све релевантне факторе у Приштини, Београду и Бриселу да ћемо напустити све позиције у Приштини и на северу и да ће градоначелници поднети оставке. Крај године је посљедњи рок за формирање ЗСО", истакао је Ракић.

Ракић је на конференцији за новинаре у Косовској Митровици рекао да је Српска листа послије разговора и консултација са предсједником Србије Александром Вучићем одлучила да учествује на сутрашњим локалним изборима.

Српска листа је раније саопштила да неће учествовати на изборима ако не буде укинута пресуда којом је Иван Tодосијевић осуђен на двије године затвора.

"Донели смо заједничку одлуку да изађемо на изборе у интересу српског народа, показујући да ми нисмо ти који не поштујемо Бриселски споразум", нагласио је Ракић.

Он је додао да је разговор био тежак и да је њихо став био да не излазе на сутрашње изборе због тешке безбједносне ситуације, кршења права Срба, употребе ватреног оружја и упада специјалаца на сјевер, рањавања Срећка Софронијевића и других разлога.

Предсједник привремене владе у Приштини Аљбин Курти у четвртак је објавио да ће Ракића разријешити са функције министра за заједнице и повратак због његових иступа након, како је то навео Курти, "одлуке владе да се обрачуна са кријумчарима робе".