ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика16/10/2021

СРПСКА ХОЋЕ СВОЈА УСТАВОМ ДАТА ПРАВА, ОДБАЦУЈЕ МОГУЋНОСТ СУКОБА

 

БРОД, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик одбацио је могућност ратних сукоба, већ је указао на то да Република Српска само хоће своја права која су јој уставом дата.

 

"Какав рат, очигледно би они који би скрнавили и даље наша права покушавају да то на тај начин спријече", рекао је Додик новинарима у Броду.

Он је истакао да Република Српска и њени представници ништа не раде што није у складу са Уставом земље за коју представници политичког Сарајева кажу да је њихова.

"Устав БиХ је основа нашег политичког дјеловања, тамо све јасно пише, он је на снази. У Уставу не пише да имају право на Суд и ми се боримо против тога јер је очигледно да је то начин на који нам одузимају све - од шума, земљишта, сутра вода и вјероватно свега осталог. И вјероватно право на ваздух ће узети, не желе да нас виде на физички начин", навео је Додик.

Он је нагласио да је "апсурдна мржња политичких Бошњака према Републици Српској".

Указао је и на то да се лидер СДА Бакир Изетбеговић тек јуче сјетио да он неће рећи да је Република Српска геноцидна, мада је то стално говорио до сада, вјероватно зато, каже Додик, што је био у Бањалуци па се плашио да га неко не би санкционисао.

Према његовим ријечима, Република Српска легално, легитимно проводи процедуру, јер нема у свијету ситуације у којој се направи уговор да једна страна не може да изађе из њега.

"Може, наравно. То није Дејтонски споразум, то су сагласности које смо давали за војску и неке друге ствари на које су странци натјерали тадашње представнике Републике Српске да то ураде и сва суштина је у томе. Ми немамо повјерења у тај систем. Ми само хоћемо оно што је нама Устав дао, ништа друго, не треба нам ни милиметар", појаснио је Додик.

За објаву конзула БиХ у Франкфурту Адмира Атовића који је путем Твитера позивао на рат и џихад, Додик је рекао да је ријеч о испразној пријетњи оних који би и даље скрнавили права Срба у БиХ.

"Апсолутно ни у каквој опцији, што се нас тиче, тога нема. Нити имам информације, нити је могуће да он ту нешто уради. То је испразно "билдање неких мишића". Тај није ни достојан да га коментаришемо, али имате и такве који раде у том систему", рекао је Додик.