ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија30/11/2021

УКУПАН ОБИМ РАЗМЈЕНЕ ОД ГОТОВО ПЕТ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА

 

БАЊАЛУКА, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ - Република Српска је за 10 мјесеци ове године остварила укупан обим спољнотрговинске размјене од 4,93 милијарде долара, док је покривеност увоза извозом била 79,3 одсто, подаци су Републичког завода за статистику.

 

Вриједност оствареног извоза за 10 мјесеци ове године била је 2,18 милијарди долара и већа је за 36,3 одсто него у истом периоду прошле године.

Увоз остварен за 10 мјесеци ове године био је 2,75 милијарди долара и већи је за 29,8 одсто него у истом периоду лани.

Српска је за 10 мјесеци ове године остварила највећи обим спољнотрговинске размјене са Србијом у износу од готово 839 милиона долара, те са Италијом од 718,9 милиона долара.

У спољнотрговинском пословању са ЕУ, Република Српска је остварила извоз од 1,6 милијарди долара, а увоз од 1,58 милијарди долара.

Вриједност оствареног извоза на тржиште земаља ЕУ у 10 мјесеци ове године већи је за 37,5 одсто, а увоза је већа за 31,4 одсто.

Економиста Стефан Маркићевић изјавио је Срни да Република Српска наставља да биљежи значајно повећање обима спољнотрговинске размјене захваљујући повољном екстерном окружењу, те опоравку своје привредне дјелатности, која се првенствено огледа кроз раст индустријске производње и унутар ње одређених сектора прерађивачке индустрије.

Он је нагласио да је и даље присутан висок проценат покривености увоза извозом, као и раст процената повећања извоза и увоза, при чему су већи проценти раст извоза него увоза, истакавши да се и даље наставља остварење суфицита у пословању са ЕУ, као најзначајнијим спољнотрговинским партнером Републике Српске.