ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет30/11/2021

АЛИЈАНСА СИСТЕМАТСКИ ТЕСТИРА СНАГУ МОСКВЕ

 

МОСКВА, 30. НОВЕМБРА /СРНА/ - НАТО систематски тестира снагу Русије слањем ратних бродова и авиона ка руским границама, наводи се у меморандуму руског Министарства спољних послова који садржи контрааргументе на документ Алијансе који садржи "митове" о односима Москве и Сјевероатлантског савеза.

 

"НАТО систематски тестира нашу снагу слањем војних бродова и авиона у подручја близу наших граница, наводећи тиме Русију да реагује. Наше мјере које су предузете као одговор су адекватне, пропорционалне и резервисане", наводи се у меморандуму.

Руско Министарство одбране нагласило је да су поступци Москве чисто одбрамбене природе.

"У посљедње вријеме смо примијетили значајно повећање војног присуства НАТО-а у подручју Црног мора. Чешће су биле посјете ратних бродова који носе пројектиле, као и летови стратешких америчких авиона и вјежбе великих размјера, укључујући непланиране", истиче се у документу.

Из Министарства спољних послова наглашавају да руски радари сваке седмице региструју више од 50 извиђачких авиона и беспилотних летјелица који лете дуж граница Русије.

Министарство је скренуло пажњу и на оптужбе о "јачању војног присуства у Украјини", што је референца на поступке Русије на Криму, јавио је ТАСС.

"Треба запамтити да је та територија дио Русије и да су наше оружане снаге тамо законито присутне. Крим историјски није само било мјесто за Црноморску флоту, већ и за јединице Ратне морнарице, обалску одбрану других копнених компонената и авијацију", наглашено је из Министарства.

У меморандуму се напомиње да Алијанса, очигледно, нема других проблема, те да се чини да тероризам и пријетње безбједности из других региона нису толико значајни колико наводне пријетње из Русије.

Министарство подсјећа да су неконтролисана експанзија Алијансе и заузимање додатних територија праћени размјештањем војне инфраструктуре, која се користи као подршка реторици сукоба коју заступа НАТО и која потенцијално може бити искоришћена за убрзавање испоруке тешког наоружања и војног особља чланицама које су близу руске границе.

"Експанзија Алијансе распирује тензије. Сјевероатлантски савез оптужује Русију за војне активности у зони контакта, али су те зоне и настале управо као резултат експанзије НАТО-а", додаје се у тексту меморандума.