ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво23/01/2022

ОДРЖАН КОНЦЕРТ "УСКЛИКНИМО С ЉУБАВЉУ СВЕТИТЕЉУ САВИ"

 

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 23. ЈАНУАРА /СРНА/ - Осми Међународни концерт "Ускликнимо с љубављу Светитељу Сави", на којем су наступиле мушке и женске пјевачке групе, народни гуслари, двојничари и фрулаши из 12 градова Републике Српске и Црне Горе, одржан је данас у Источном Новом Сарајеву.

 

Миленко Дивљан, предсједник Удружења гуслара и пјевача завичајне пјесме "Срђан Кнежевић", рекао је да су због епидемије вируса корона многи планирани учесници одустали од доласка, али да је програм попуњен најквалитетнијим програмом.

"Наше удружење гаји народне обичаје и завичајну пјесму. Традиционално путујемо и имамо тридесетак наступа годишње по Србији, Црној Гори и Републици Српској, тако да је данашњи концерт прилика да се одужимо нашим пријатељима из других градова и узвратимо им гостопримство", нагласио је Дивљан.

Млади гуслар из Приједора Аљоша Марчета рекао је уочи наступа да овај инструмент свира јер воли традицију и епску поезију, те да ће се данас публици представити пјесмом "Смрт војводе Пријезде".

Вођа женске групе у Удружењу "Срђан Кнежевић" Радмила Прстојевић рекла је да ће данас пјевати пјесме посвећене легендарном команданту јединице "Бели Вукови" Срђану Кнежевићу, по коме ово удружење носи име, Романији и Сарајевском пољу.

Члан КУД-а "Завичај" са Сокоца Слободан Комленовић нагласио је да данас наступају са мушком и женском групом, те да, као чувари традиције и културне баштине, у репертоару имају пјесме са подручја романијске и гласиначке регије.

Неким од најбољих својих здравица, публику је поздравио чувени српски народни здравичар Радослав Бањанин.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: