VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/02/2018

RUSI NEĆE UČESTVOVATI U OBUCI SPECIJALNIH JEDINICA MUP-a

 

BANjALUKA, 14. FEBRUARA /SRNA/ - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da niko od ruskih specijalaca ili operativaca neće učestvovati u obuci specijalnih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ niti bilo kojih drugih pripadnika MUP-a.

 

"MUP je do sada radio obuku svojih pripadnika uglavnom sa američkim specijalnim jedinicama. Specijalne jedinice MUP-a i jedan dio jedinica za podršku najveći dio obuka su radili sa Evropskom policijom i američkim specijalcima", rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Lukač je naglasio da je apsolutna izmišljotina priča o ruskim specijalcima koji će obučavati specijalne jedinice MUP-a u Zalužanima, a koja se pojavila u medijima posljednjih dana.

"Nema bilo kakvih Rusa u Zalužanima niti će ih biti da rade bilo kakvu obuku", poručio je Lukač.

Lukač je naveo da će ekipa američkih specijalaca uskoro početi obuku mladih specijalaca MUP-a, njih 43 koji su nedavno postali dio specijalne jedinice policije.

On je rekao da je u Centar za obuku u Zalužanima do sada uloženo 6,5 miliona KM, te da se na površini od 55 hektara gradi moderan centar za obuku, kakav nema niko u regionu.

"Imamo namjeru da otvorimo Centar za dan MUP-a, s tim da neće biti svi poslovi završeni. Nastavićemo da ulažemo u taj objekat i u ovoj godini", napomenuo je Lukač.

On je dodao da će u Zalužane biti smještene specijalne jedinice i jedinice za podršku, kao i određene uprave MUP-a.

"To je kapitalan projekat za MUP, koji je bio potreban jer u gradu Banjaluci nismo imali dovoljno prostora za adekvatan smještaj svih naših organizacionih jedinica", istakao je Lukač.

On je podsjetio da je proteklih godina uloženo oko osam miliona KM u opremu i naoružanje specijalnih jedinica i jedinica za podršku, te da će u ovoj godini biti izdvojeno još tri miliona KM za opremanje centra u Zalužanima i za kriminalističko-tehnički centar.