VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/02/2018

POTREBNO ISTRAŽITI I PRONAĆI SVE NESTALE U BiH

 

BANjALUKA, 14. FEBRUARA /SRNA/ - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ukazao je danas na probleme u traženju nestalih lica srpske nacionalnosti nakon što je 2008. godine počeo sa radom Institut za nestala lica BiH, čijim radom su nezadovoljna skoro sva udruženja iz Republike Srpske koja se bave traženjem nestalih.

 

Čubrilović je u razgovoru sa šefom delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u BiH Željkom Filipovićem istakao da je potrebno istražiti i pronaći sve nestale u BiH, bez obzira na njihovu vjersku i nacionalnu pripadnost, da bi njihove porodice konačno dobile odgovor šta se desilo sa onima koji se i dalje vode kao nastali.

Na sastanku u Banjaluci Čubrilović i Filipović razgovarali su o radu i značaju Crvenog krsta, saradnji sa lokalnim organizacijama crvenog krsta, saopšteno je iz Narodne skupštine Republike Srpske.

Na sastanku je dogovoreno da se u martu ili aprilu za poslanike Narodne skupštine Srpske organizuje promocija Priručnika za parlamentarce međunarodnog humanitarnog prava.

Čubrilović je zahvalio organizaciji Crvenog krsta na doprinosu u pružanju humanitarne pomoći, ostvarivanju kontakta i traženju nestalih lica u Republici Srpskoj, BiH i regionu.

Filipović je istakao dobru saradnju sa lokalnim organizacijama crvenog krsta u Republici Srpskoj i BiH u sprovođenju osnovnih aktivnosti na kojima počiva ova organizacija.