VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/02/2018

CVIJANOVIĆEVA ČESTITALA DAN DRŽAVNOSTI SRBIJE

 

BANjALUKA, 14. FEBRUARA /SRNA/ - PredsjedniK Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je premijeru Srbije Ani Brnabić, nosiocima najviših državnih funkcija i građanima Srbije 15. februar, Dan državnosti, ističući da je jaka, prosperitetna i demokratska Srbija važna i za Republiku Srpsku.

 

Cvijanovićeva je u čestitki navela da sjećanje na dan donošenja prvog srpskog Ustava i početka borbe za državnost predstavljaju nadahnuće i zalog za današnje generacije u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda s obje strane Drine.

"Jaka, prosperitetna i demokratska Srbija sa kojom nas tradicionalno vežu čvrste bratske, kulturne i istorijske veze, važna je i za nas u Republici Srpskoj, jer će dati dodatni podsticaj dosadašnjoj uspješnoj saradnji Srpske i Srbije u okviru Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama, a na dobrobit svih naših građana", navedeno je u čestitki.

Premijer Srpske naglasila je da svim građanima Srbije želi uspjeh u izgradnji savremenog, evropskog društva koje će biti pokretač razvoja cijelog regiona.

Dan državnosti - Sretenje obilježava se u Srbiji na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine usvojen prvi srpski Ustav - Sretenjski ustav koji je praktično označio i početak stvaranja samostalne i nezavisne države.

Dan državnosti obilježava se i kao znak sjećanja na 15. februar kada je 1804. godine Karađorđe podigao Prvi srpski ustanak i poveo borbu za oslobođenje od Turaka.