VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija14/02/2018

IZGRADNjA NOVE BOLNICE TRAJAĆE DVIJE GODINE

 

DOBOJ, 14. FEBRUARA /SRNA/ - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić razgovarao je danas u Doboju sa gradonačelnikom Obrenom Petrovićem i direktorom dobojske bolnice Miloradom Živkovićem o aktivnostima na projektu izgradnje nove bolnice koje će, kako je ocijenio, trajati dvije godine.

 

Bogdanić je rekao novinarima da će resorno ministarstvo biti nosilac ovog projekta, ali da će u svim fazama, uključujući raspisivanje tendera, učestvovati i dobojska gradska uprava i menadžment bolnice.

On kaže da sve strane imaju obavezu da sprovedu neophodne aktivnosti da bi se prije raspisivanja tendera otklonile sve eventualne nedoumice ili poteškoće u vezi sa izgradnjom novog objekta bolnice.

"Dinamika će biti definisana i tenderskom dokumentacijom, odnosno na kraju potpisanim ugovorom da bi dobojska regija u nekom realnom roku dobila savremenu bolnicu, površine oko 21.000 metara kvadratnih, potpuno opremljenu i izgrađenu prema evropskim standardima", rekao je Bogdanić.

Petrović je rekao da se ubrzano radi na realizaciji ovog projekta da bi već za mjesec i po dana lokalna skupština usvojila regulacioni plan, a potom bila izdata građevinska dozvola i krajem aprila raspisan tender za izgradnju nove bolnice.

On je rekao da će za mjesec dana biti završen elaborat koji je uslov da se krene u izradu projektne dokumentacije, s obzirom na to da je izgradnja nove bolnice predviđena na lokalitetu u vodozaštitnoj zoni.

Petrović kaže da se, prema prvim informacijama, na toj lokaciji može graditi objekat.

Direktor Bolnice "Sveti apostol Luka" Doboj Milorad Živković rekao je da je prvobitni projekat objekta bolnice, nakon analize potreba, revidiran sa 24.000 na 21.000 metara kvadratnih.

On je naveo da će u sklopu bolnice biti izgrađen i heliodrom, dok su iz prvobitnog projekta izbačeni restorani i ostali nemedicinski objekti.

Objekat nove bolnice, kojoj gravitira 270.000 stanovnika iz osam opština dobojske regije, biće izgrađen na mjestu nekadašnje kasarne u prigradskom naselju Usora.

Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata u Srpskoj koji će biće povjeren kineskoj državnoj kompaniji "Sinefarm" koja će bolnicu izgraditi prema sistemu ključ u ruke.

Sporazum o izgradnji nove bolnice sa predstavnicima kineske državne kompanije u Pekingu početkom novembra 2016. godine potpisali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.