VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo14/02/2018

RADOVIĆ: MANjE POGINULIH I POVRIJEĐENIH U SAOBRAĆAJNIM NEZGODAMA

 

BANjALUKA, 14. FEBRUARA /SRNA/ - Direktor Republičke agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović rekao je danas da je Srpska "vezala" tri godine u kojima je smanjen broj poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, pa je tako i prošla godina bila mnogo povoljnija nego 2016, te naveo da su najopasnije dionice na putevima u Republici Srpskoj mjesta Piljagići, Tutnjevac i LJubogošta.

 

Radović je naglasio da je preduzeće "Putevi Republike Srpske" krajem prošle godine dostavilo prvi izvještaj o identifikaciji opasnih mjesta, urađen 2016. godine, prema kojem je identifikovano devet "crnih tačaka".

"Prema tom izvještaju, po težini i posljedicama najopasnija mjesta su bila Piljagići na putu Banjaluka-Prijedor, zatim Tutnjevac na putu Klašnice-Prnjavor i Pale-Sokolac-LJubogošta", rekao je Radović novinarima u Banjaluci, u pauzi sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja Srpske.

On je istakao da su "Putevi Republike Srpske" prošle godine uradili analizu 150 kilometara najopasnijih dionica, i dodao da će ta mjesta biti obilježena, a nakon toga otklonjeni uzroci saobraćajnih nezgoda.

"Iz `Puteva` imamo informaciju da će prva mjesta gdje će se to raditi biti na lokacijama Piljagići, Tutnjevac i LJubogošta", naveo je Radović.

On je rekao da je jedan od zaključaka današnje sjednice Savjeta to da se posebna pažnja obrati na stručni nadzor nad asfaltiranjem, budući da je veći broj saobraćajnih nezgoda u kojima u krivinama vozila slijeću sa kolovoza.

Prema Radovićevim riječima, na sjednici je konstatovano i da u prošloj godini na dionicama auto-puteva u Republici Srpskoj nije bilo poginulih, te da je teže povrijeđeno jedno lice.

Radović je rekao da podržava rad Inspektorata i rješenje koje je donio u vezi sa naplatnim kućicama u Glamočanima, navodeći da je smisao tog rješenja otklanjanje opasnih mjesta i svega što negativno utiče na bezbjednost saobraćaja.

On je istakao da će radi unapređenja rada MUP-a biti nabavljena dva dual radara za mjerenje brzine kretanja vozila bez prisustva policije, dva radara "presretača" i oprema za unapređenje informacionog sistema za bržu obradu prekršajnih naloga.

Podsjetivši da je Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske od 1. januara punopravni član Evropskog Savjeta za bezbjednost saobraćaja, Radović je rekao da će predstavnici Agencije 19. i 20. februara u Briselu učestvovati na prvom sastanku Glavnog vijeća Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja u ovoj godini.

Član Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Krsto Lipovac rekao je novinarima da je u prošloj godini za 11 odsto manji broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj.

On je naveo da su i dalje najugroženije grupe u saobraćaju mladi između 18 i 21 godine i od 21 do 30 godina, a sve više i ljudi stariji od 60 godina, posebno među poginulima.

Lipovac je naglasio da je na današnjoj sjednici Savjeta više pažnje posvećeno osposobljavanju kandidata za vozače, dodavši da se analizira cijeli koncept njihovog osposobljavanja i polaganja vozačkih ispita, da bi problemi bili prepoznati i pokrenute aktivnosti za njihovo prevazilaženje.