VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo23/02/2018

LIDER DNP-a SPRIJEČEN DA PRISUSTVUJE "PRVOM FORUMU DIJASPORE" U BANjALUCI

 

PODGORICA, 23. FEBRUARA /SRNA/ - Jedan od lidera Demokratskog fronta /DF/ Milan Knežević obavijestio je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da neće moći da prisustvuje "Prvom forumu dijaspore" koji će sutra biti održan u Banjaluci, jer mu je Viši sud u Podgorici oduzeo putne isprave.

 

Knežević, koji je i lider Demokratske narodne partije /DNP/, zahvalio je Dodiku, navodeći da je počastvovan pozivom.

"Pošto pretpostavaljam da ste informisani da je 19. jula 2017. protiv mene, kolege Andrije Mandića i još 11 Srba i Rusa, otpočeo sudski proces za takozvani državni udar na dan izbora 16. oktobra 2016, na moju veliku žalost neću biti u prilici da učestvujem na forumu, jer mi Sud i Tužilaštvo nisu vratili putnu ispravu, iako su bili dužni da to učine, jer se radilo o službenom putovanju na koje imam pravo i izuzetno važnom događaju za mene i partiju koju predstavljam", poručio je Knežević.

On tvrdi da mu je sud u obrazloženju zbog kojeg mu odbijaju vraćanje putnih isprava Sud i Tužilaštvo utvrdili da bi njegov odlazak u Banjaluku bio idealna mogućnost da se sastane sa još jednim brojem neotkrivenih terorista koji bi mogli biti u Republici Srpskoj.

"Ovakva šizofrena formulacija o državnom udaru koji neprekidno traje najbolje govori u kakvom položaju se nalazi srpski državotvorni narod u Crnoj Gori, a posebno njegovi politički predstavnici koji su stigmatizovani isključivo zbog svoje nacionalne pripadnosti", istakao je Knežević.

Prema njegovim riječima, dan nakon dobijanja poziva za učešće na "Prvom forumu dijaspore" u Banjaluci, Osnovni sud u Podgorici mu je uputio poziv za izdržavanje četvoromjesečne zatvorske kazne zbog učešća na oktobarskim protestima u Podgorici iz oktobra 2015. godine.

"Jedini sam crnogorski, a vjerujem i evropski poslanik, kojem je do sada tri puta skinut imunitet i koji je već u jednom sudskom procesu pravosnažno osuđen zbog svog političkog djelovanja", navodi Knežević.

On navodi da je Dodiku prilikom njihovog susreta u novembru 2016. godine saopštio da su jedino kosovski Srbi u gorem položaju od Srba u Crnoj Gori, a koji nemaju namjeru da odustanu od, naglasio je, pravedne ljudske i političke borbe na koju ih obavezuje istorija, duhovnost i pradjedovski zavjet, te bi volio da to bude njegova poruka učesnicima Foruma.

"Takođe, istom prilikom sam Vam saopštio da kad god bih se našao pred velikim iskušenjima nadahnjivao sam se žrtvom, iskustvom i odlučnošću srpskog naroda u Republici Srpskoj da ostane i opstane uprkos raznim geopolitičkim nasrtajima na njenu državnost i vrijednosti. Vaš primjer je putokaz kako treba istrajavati i kad je najteže", poručio je Knežević.

On je zbog spriječenosti da dođe u Republiku Srpsku poslao bratske pozdrave srpskom narodu. "Zato u mislima sa Vama i učesnicima foruma šaljem bratske pozdrave i želje za uspješnim radom, a svim građanima Republike Srpske želim svako dobro i napredak. Nema povlačenja! Nema predaje! Živjela Republika Srpska!", poručio je Knežević u pismu.

"Prvi forum dijaspore" biće održan sutra u Banjaluci na inicijativu i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.