VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija24/05/2018

NOVI PROJEKTI ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

 

BANjALUKA, 24. MAJA /SRNA/ - Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić i zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN /UNDP/ Suhrob Hošmuhamedov razgovarali su danas u Banjaluci o novim projektima u oblasti zaštite životne sredine.

 

Hošmuhamedov je obavijestio Golićevu da je UNDP pregovarao sa Evropskom investicionom bankom o prijedlogu projekta u oblasti prilagođavanja na klimatske promjene, čija je vrijednost 15 miliona dolara za BiH, dodavši da će se za sredstva aplicirati kod Zelenog klimatskog fonda.

Iz Ministarstva je saopšteno da je na sastanku razgovarano i o projektima GEF sedam i usaglašeno da će objedinjavanje svih konvencija o biodiverzitetu donijeti nov kvalitet u realizaciji projekata, s obzirom na to da će na taj način sredstva za njihovo finansiranje biti koncentrisana.

Predstavnici UNDP-a obavijestili su Golićevu da bi prva alokacija sredstava trebala biti u junu.

Hošmuhamedov je informisao Golićevu da je UNDP sa Italijom potpisao novi projektni aranžman u okviru "Vija dinarika" u iznosu od 1,2 miliona dolara, te da je za isti projekat obezbijeđena donacija od milion dolara od Američke agencije za međunarodni razvoj i 300.000 KM od entitetskih ministarstava nadležnih za turizam.

Ova sredstva su planirana za nacionalne parkove u BiH, navodi se u saopštenju.