VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo25/05/2018

NASILJE JE DRUŠTVENO NEPRIHVATLJIVO

 

BANjALUKA, 25. MAJA /SRNA/ - Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović izjavila je danas u Banjaluci da su svi oblici nasilja društveno neprihvatljivi u Srpskoj, te da nasilnici treba da budu sankcionisani.

 

"Republičke institucije u čijoj su nadležnosti borba protiv nasilja, nevladine organizacije i svi kao pojedinci treba zajedno da radimo da nasilja bude što manje. U Republici Srpskoj ne tolerišemo nasilje, društvo u cjelini ne toleriše nasilje", rekla je Davidovićeva.

Ona je novinarima u Banjaluci pred početak Treće međunarodne naučne konferencije pod nazivom "Ne nasilju-jedinstven društveni odgovor", koju je organizovalo Udruženje "Centar modernih znanja", rekla da se u Republici Srpskoj apsolutno ide prema nultoj toleranciji prema nasilju.

Davidovićeva je rekla da Ministarstvo gotovo svakodnevno ukazuje na probleme nasilja u porodici, ističući da o tome treba što više govoriti i raditi na prevenciji i suzbijanju.

Ona je navela da je zbog toga donesen Zakon o zaštiti od nasilja u porodici, koji je, prema ocjeni stručnjaka, izuzetno dobar.

Davidovićeva je rekla da je posljednjih godina prijavljivanje nasilja u porodici u Republici Srpskoj u blagom porastu, naglasivši da je razlog za to što su žene postale svjesne da imaju kome da se obrate za pomoć.

"Važno je reći da nasilje u porodici nije privatni problem žrtve nasilja, nego problem društva. Taj nazadan pristup nasilju u porodici kao privatnoj stvari i nasilniku kao privatnom problemu žrtve, Republika Srpska je svojim zakonskim i podzakonskim aktima promijenila, a žrtvama propisala prava koja su predviđena evropskim standardima", rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da je nasilje u porodici, kao i svaka vrsta nasilja, apsolutno neprihvatljivo.

Davidovićeva je dodala da je izuzetno važna tema i vršnjačko nasilje, o kojoj se treba daleko više razgovarati.

"Prosvjetni radnici su zaduženi, to je njihova obaveza da vode računa u svojim školama i prosvjetnim organizacijama da li ima vršnjačkog nasilja, da prate tu djecu i da po djeci primijete jer postoje indikatori na osnovu kojih mogu da vide da li je dijete žrtva vršnjačkog nasilja ili nasilja u porodici", navela je Davidovićeva.

Ona je naglasila da je porodica osnov svega i da stabilna porodica pokazuje djetetu primjer kako treba da odrasta, bez nasilja i konfilikata.

"Takvo dijete će biti u skladu sa svojom okolinom, a, nažalost, u porodicu u kojoj postoji nasilje, u isto vrijeme su žrtva nasilja i majka i djeca koja posmatraju nasilje", rekla je Davidovićeva.

Ona je istakla da se svi zajedno, društvo, odnosno institucije Republike Srpske, nevladine organizacije, ali i pojedinci, treba da se zalažu da nasilja u Republici Srpskoj bude što manje.

Kada je riječ o propisima, Davidovićeva je rekla da je Republika Srpska sve uradila u najboljem interesu žrtava i uskladila ih sa odgovarajućim evropskim propisima i konvencijama.

"Ministarstvo porodice, omladine i sporta, sva resorno nadležna ministarstva, Savjet za suzbijanje nasilja u porodici i porodičnoj zajednici, kontinuirano preduzimaju napore da se problem nasilja u porodici svede na najmanju moguću mjeru", rekla je Davidovićeva.

Predsjednik Udruženja "Centar modernih znanja" Nebojša Macanović rekao je da konferenciji, čija je tema nasilje u društvu, prisustvuje više od 120 izlagača sa više od 75 naučno-stručnih radova koji se bave različitim oblicima nasilja, ne samo fizičkim nasiljem, nego i psihološkim, kulturološkim i manje vidljivijim kada je riječ o nekim posljedicama nasilja.

Macanović je rekao da je puni naziv konferencije "Ne nasilju-jedinstveni društveni odgovor", što će, kako je rekao, biti i poruka učesnika sa ovog naučnog skupa.

"Ovo je aktuelna i izazovna tema gdje ćemo kroz naučne radove dati doprinos u ime akademske zajednice u prevenciji nasilja u društvu", rekao je Macanović novinarima.

On je rekao da se nasilje može spriječiti jedinstvenim djelovanjem svih građana i društvenih institucija u Republici Srpskoj.