VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti28/03/2019

VIJEST O PRONAĐENIM TESLINIM PISMIMA ODJEKNULA U SVIJETU

 

BEOGRAD, 28. MARTA /SRNA/ - Vijest da su otkrivena do sada nepoznata pisma velikog srpskog i svjetskog naučnika Nikole Tesle u kojima je pisao o svom sunarodniku, takođe naučniku svjetskog glasa Mihajlu Pupinu, objavilo je više od 300 medija na svim kontinentima.

 

Članke o Teslinim pismima koja se odnedavno nalaze u Udruženju "Adligat" u Beogradu, odmah po objavljivanju na "Asošijeted presu", preuzeli su "Njujork tajms", "Vašington post", "Herald", "ABC", "Dejli mejl", prenosi RTS.

Viktor Lazić, predsjednik Udruženja koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umjetnosti i međunarodne saradnje "Adligat", izjavio je da je ponosan što predstavljaju Srbiju na najbolji mogući način.

"Umesto ratova, sukoba, mržnje, predstavljamo našu kulturu, nauku, nova otkrića, međunarodnu saradnju i toleranciju. Ponosni smo na to da smo uspeli da stvorimo važnu oazu kulture koja privlači ljude iz sveta", rekao je Lazić.

U Udruženju "Adligat" ranije su potvrdili da su pronađena dva pisma koja je Tesla uputio generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku Radoju Jankoviću, a za koja se mislilo da su izgubljena.

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga posjeti u bolnici.

Prema Lazićevim riječima, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

"Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu", izjavio je Lazić tada.

O Udruženju "Adligat" svojevremeno su opširno izvještavali njemački i austrijski mediji zbog preuzimanja legata Petera Urbana - najznačajnijeg njemačkog prevodioca za slovenske jezike i jedne od najboljih zbirki knjiga o Antonu Pavloviču Čehovu na svijetu koja je sa njegovim legatom iz Njemačke prenesena u Srbiju.

O aktivnostima ovog udruženja ranije su izvještavali mediji širom svijeta, a posebno u Velikoj Britaniji, Rusiji, Indoneziji, Alžiru i Iranu.