VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti30/03/2019

U DVA DOMAĆINSTVA OVCE OJAGNjILE JAGNjAD SA ŠEST NOGU

 

SREBRENICA, 30. MARTA /SRNA/ - U dva domaćinstva u srebreničkim selima Budak i Potočari ovce su ojagnjile jagnjad sa šest nogu.

 

Na farmi Mehe Avdića /68/ iz Budaka ovca je ojagnjila crno-bijelo jagnje sa šest nogu.

Avdić je novinarima ispričao da su kod jagnjeta bile četiri noge naprijed i dvije zadnje.

"Obradovao sam se kada sam vidio da će ovca ojagnjiti dvojke, ali sam se iznenadio i zabrinuo kada sam vidio da jedno jagnje ima šest nogu", kaže Avdić, koji je o tome odmah obavijestio Veterinarsku stanicu u Bratunca.

Veterinari su brzo stigli, pregledali jagnje i predložili Avdiću da jagnjetu operativnim zahvatom odstrane dvije prednje noge koje su bile kraće, što je i učinjeno. Jagnje je preživjelo operativni zahvat, ali još ne može na noge.

"Operaciju su izveli bez naplaćivanja usluge. Hranim ga mlijekom iz flašice i dajem mu lijekove koje su veterinari propisali", pojašnjava ovaj farmer.

On ističe da će tri mjeseca hraniti operisano jagnje i do tada će vidjeti da li će se oporaviti i napredovati, te odlučiti šta će dalje sa njim.

Identičan slučaj dogodio se i u stadu Mehe Mulalića u Potočarima. I njegova ovca ojagnjila je jagnje sa šest nogu.

Ovakvi slučajevi su rijetki, a zanimljivo je da su za nekoliko dana u neposrednoj blizini zabilježena dva slučaja da ovce donesu na svijet jagnjad sa šest nogu.