VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura09/05/2019

TRIVIĆ: SRPSKA IMA ŠTA DA PONUDI

 

BANjALUKA, 9. MAJA /SRNA/ - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je da Srpska ima šta da ponudi na međunarodnoj kulturnoj sceni, jer ima izuzetnu tradiciju pozorišnog stvaralaštva.

 

U okviru Manifestacije "Dani Republike Srpske u Solunu" solunskoj publici danas se predstavilo Dječije pozorište Republike Srpske predstavom "Odisej - san o povratku", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

"Sudeći prema reagovanju publike, u kojoj je bilo oko 300 učenika osnovne škole, predstava je sjajno prihvaćena. Dokazali smo da Republika Srpska ima šta da ponudi na međunarodnoj kulturnoj sceni", rekla je Trivićeva.

Ona je istakla kvalitetan rad Narodnog pozorišta i Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

"Kada je riječ o pozorišnom stvaralaštvu, imamo apsolutno kapacitete, ljudske resurse i programe, da na najbolji način predstavimo Republiku Srpsku u Solunu, na kulturnoj sceni Evrope, ali i svijeta", dodala je Trivićeva.

Direktor Dječijeg pozorišta Republike Srpske LJiljana Labović Marinković naglasila je da ovo gostovanje potvrđuje koliko je snažna kultura Srpske.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Grčkoj Jelena Jovanović Atanasiu kaže da je jedan od ciljeva predstavništva promocija kulture Srpske.

"Želimo da grčkom narodu približimo sve što Republika Srpska ima da ponudi. Upravo ovakvim manifestacijama započinjemo jedan vid tradicije kojom ćemo nastojati da promovišemo Srpsku", rekla je Atanasiu.

Direktor pozorišta u Solunu Koloseon Janis Zafiriu izrazio je zadovoljstvo što prvi put može da ugosti pozorište iz Republike Srpske i nada se da će kulturna saradnja biti nastavljena.

"Dani kulture Republike Srpske u Solunu" biće nastavljeni sutra otvaranjem štanda Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu, gdje će Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstaviti kompletno izdavaštvo Republike.

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske predstaviće se izložbom "Realno, Simbolično, Imaginarno".

Predviđeno je predavanje profesora Borivoja Miloševića "Srbi i Grci u novijoj istoriji", koje se odnosi na veze i uticaje Srba i Grka.

"Dani kulture Republike Srpske u Solunu" organizovani su prvi put ove godine, s ciljem da grčkoj publici bude predstavljena kultura Republike Srpske i savremeni izraz naše umjetnosti.