VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura10/05/2019

BRNABIĆ: KULTURA I OBRAZOVANjE - STUBOVI NAPREDNOG DRUŠTVA

 

BEOGRAD, 10. MAJA /SRNA/ - U atrijumu beogradskog Narodnog muzeja danas je otvorena izložba "Petar Ubavkić - djela iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu", povodom 175 godina od osnivanja te ustanove, prvog državnog muzeja u Srbiji.

 

Premijer Srbije Ana Brnabić naglasila je da je za snažno i napredno društvo neophodna kultura.

Ona je rekla da se danas želi graditi društvo zasnovano na znanju, kreativnosti, inovacijama, a za to su potrebna dva stuba - kultura i obrazovanje.

"Naše vlade u prošlosti često su grešile jer su zaboravljale kulturu, a trudile se da grade ekonomiju. Ozbiljna, moderna ekonomija je neodvojiva od kulture", istakla je Brnabićeva.

Ona je istakla da će Narodni muzej sačuvati i našu budućnost, prenose beogradski mediji.

"Ponosna sam što sam predsednica Vlade koja je postavila kulturu, umetnost i obrazovanje u srž delovanja", rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da je Vlada Srbije u prvoj godini mandata uspjela da ponovo otvori rekonstruisane zgrade Narodnog muzeja i Muzeja savremene umjetnosti u Beogradu, a da danas ima cijeli niz značajnih projekata.

"Nadam se da ćemo i pozorište u Vranju uspeti da otvorimo u septembru", dodala je Brnabićeva.

Ona je rekla da danas putuje u Veneciju, ali ne samo radi podrške Srbiji i njenom predstavniku na Bijenalu savremene umjetnosti, već i zbog promocije novog brenda Srbije pod nazivom "Srbija stvara".

"Srbija stvara ideje, inovacije, muziku, film, tehnologiju, talente i sve što je važno za državu", istakla je Brnabićeva.

Ona je naglasila da je današnja vojno-policijska parada u Nišu pokazala tradicionalnu moć jedne zemlje, te da ovo što se danas slavi u Narodnom muzeju predstavlja novu moć Srbije bez koje u 21. vijeku nema jake i moderne države i njene ekonomije.

"Brinemo o tradicionalnoj moći, ali i o kulturi i obrazovanju u Srbiji", rekla je Brnabićeva.