VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura13/05/2019

ODIGRANA PREDSTAVA POZORIŠTA IZ BUGARSKE

 

ISTOČNO SARAJEVO, 13. MAJA /SRNA/ - Drugi, takmičarski dan 20. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" u Istočnom Sarajevu započeo je odigravanjem predstave "Mala žaba" Lutkarskog pozorišta "Georgi Mitev" iz bugarskog grada Jambola.

 

Ova predstava, u režiji Marije Bunove, govori o tome da odrasli ponekad jednostavno zaborave da su bili djeca, da su voljeli, maštali i tražili odgovore na mnoga pitanja. Glumačka ekipa u ovoj predstavi traži odgovor na pitanje da li su odrasli sposobni da govore jezikom djece ili su oni zaboravili dijete u sebi.

Predstava "Bajka o čarobnom kamenu", u režiji Davora Dragojević, koja je rađena po motivima bugarske bajke, biće odigrana u popodnevnim časovima, u izvođenju glumaca iz Malog pozorišta "Duško Radović" iz Beograda, a riječ je o prvoj reprizi nakon veoma zapažene premijere.

U ovoj priči, djed Pavle, skromni starac, živi u kolibi sa mačetom i pačetom. On ima svoje ovce, svoj mir i svoju sreću. Zahvaljujući nesebičnoj ljudskosti i hrabrosti, spašavajući jednog guštera od vatre, dobio je od kraljice guštera čarobni kamen i mogućnost da stvori materijalno bogatstvo.

U početku Pavle bješe alav i zamalo da izgubi dragocjeni kamen, ali na kraju mnogih peripetija i uz pomoć svojih malih ljubimaca, shvata da mu čarobni kamen treba samo da rastjera mrak i da mu donese malo više svjetlosti u kolibicu.

U okviru pratećeg programa Festivala u Kalinoviku je odigrana predstava "Put oko svijeta", niške Lutka scene "Pepino", u režiji Nebojše Jovanovića, dok je u Istočnom Sarajevu slikar Jovo Lalić, rukovodilac Slikarske radionice "Paleta" iz Zvornika, upriličio performans Ulično slikarstvo "Naslikana anima kroz maštu i stvarnost".

Jubilarni 20. međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" svečano je otvoren sinoć u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo muzičko-lutkarskim spektaklom - predstavom "Džumbus" u izvođenju Pozorišta "Verk 89" iz Austrije, u režiji Petera Kusa.

To je priča o neobičnom dječaku koji ne želi da uči da govori, već se samo izražava muzikom i zvukovima. U svijetu u kome dominiraju pravila i društvene konvencije, on se uskoro susreće sa nerazumijevanjem: njegovi roditelji, doktori, prijatelji, vršnjaci i nastavnici vide njegovo ponašanje i način govora kao grešku koju treba ispraviti.

Priča o dječaku koji pravi "samo buku" ispričana je ne samo dirljivom dramom, već i živom muzikom, koja nastaje na sceni pomoću originalno izgrađenih muzičkih instrumenata i zvučnih objekata.