VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura14/05/2019

DANAS BOGAT TAKMIČARSKI I PRATEĆI PROGRAM

 

ISTOČNO SARAJEVO, 14. MAJA /SRNA/ - Predstava "Prva priča" Lutkarskog pozorišta iz Hrvatske "Točka na i" otvorila je treći takmičarski dan 20. Međunarodnog festivala profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu "Lut fest" u Istočnom Sarajevu.

 

"Prva priča", u režiji Antonije Šašo Brkanić, lutkarska je predstava nastala prema motivima biblijske "Knjige Postanka" koja na inovativan i poetičan način nastoji da približi djeci, ali i odraslima, priču o prvom čovjeku, nama i svijetu koji nas okružuje.

Takmičarski programa nastavljen je u podne na Palama gdje je Narodno pozorište "Toša Jovanović" iz Zrenjanina izvelo predstavu "Carski pevači" u režiji Irene Tot.

Osnova ove predstave je klasična bajka braće Grim "Bremenski muzikanti" koja govori o zajedništvu i prijateljstvu koje pobjeđuje nevolje i opasnosti, kao i o potrebi svakog bića da bude nepotčinjeno i slobodno.

U popodnevnom terminu odigrana je predstava Lutkarskog pozorišta "Kronikokab" iz Italije, čiju režiju potpisuje Nađa Imperio, a potom i predstava "Ginjol" u izvođenju Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda u režiji Sandre Rodić Janković.

Predstava iz Italije je marionetski lutkarski kabare za publiku svih uzrasta i zamišljena je kao niz zasebnih mikro-narativa, praćenih muzikom.

Ova veoma komična, lirska, spektakularna akrobatska predstava ima za cilj da publici predstavi mali svijet drveta i žice, gdje pokret, ritam i svaki detalj pokušavaju da prenesu život na sceni.

Glumci pozorišta "Pinokio" svojom predstavom donose poruku da tamo gdje prestaje moć glumca počinje svijet lutkarstva.

Po uzoru na Lionski ulični teatar 19. vijeka ova predstava čini da nevidljivo postane vidljivo, a sam zaplet budi pažnju publike tako da sumnjičavo, ali aktivno u njoj učestvuje i koriguje sam tok priče čiji kraj sadrži poruku da istina i pravda, koliko god slijepe ponekad bile, na kraju se ipak uzdignu na pijedestal pobjede.

Ovaj dan karakteriše i bogat prateći program koji čine Lutkarska radionica-folklor kroz lutkarstvo "Priče iz starog mlina" čiji je voditelj Zorana Milopaković Tasić, kao i još tri lutkarske radionice, od kojih će jedna biti održana na Palama, te promocija knjige "Priča" autora Milana Mađareva.

U Trnovu je odigrana predstava "Zlatokosa u svetu čuda" Pozorišta "Teatrilo" iz Novog Sada, a u Istočnom Starom Gradu predstava "Put oko sveta" u izvođenju Lutka scene "Pepino" iz Niša.

Održane su i promocije knjiga "Zašto lutke ne stare" autora Duška Milunovića, "Šta su lutke" Evite Bojkovac i "Istorija dramaturgije pozorišta lutaka" autora Borisa Goldovskog.