VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura15/05/2019

PROMOVISAN PREVOD "SLAVENO-SERBSKOG MAGAZINA"

 

MRKONjIĆ GRAD, 15. MAJA /SRNA/ - Izdanje prvog srpskog književnog časopisa "Slaveno-serbski magazin" koji je na savremeni srpski jezik preveo Borivoj Čalić iz Vukovara predstavljeno je u Mrkonjić Gradu.

 

O časopisu, čiji je pokretač i urednik bio jedan od najaktivnijih srpskih pisaca i prosvjetitelj 18. vijeka - Zaharije Stefanović Orfelin, na sinoćnoj promociji u Narodnoj biblioteci govorio je Duško Pevulja, koji je napisao pogovor prevoda. "Slaveno-serbski magazin" štampan je 1768. godine u Veneciji u štampariji Grka Dimitrija Teodosija. Nažalost izašao je samo jedan broj.

Pevulja je naveo da je časopisna forma bila dragocjena u 18. vijeku i da se ovaj magazin pojavio godinu dana nakon prvog italijanskog i 14 poslije ruskog na koji se i ugledao.

" `Slaveno-serbski magazin` predstavlja jedno od prvih dijela našeg prosvjetiteljstva, a Zaharija Orfelin je preteča Dositeja Obradovića. Predgovor u magazinu je programskog karaktera i najavljuje sve ideje koje će u svom čuvenom prosvjetiteljskom manifestu `Pismo Haralampiju` da navede Dositej", istakao je Pevulja.

On je naglasio da je ovaj časopis ujedno i prva knjiga štampana na slavenosrpskom jeziku.

"Magazin služi na čast i Orfelinu i srpskoj književnosti njegovog vremena. I mi daans možemo da se ponosimo takvim magazinom koji je bio na nivou duhovnih stremljenja i dometa Evrope iz sredine 18. vijeka", kaže Pevulja.

Časopis je prošle godine sa slavenosrpskog na savremeni srpski preveo Borivoj Čalić iz Vukovara, koji proučava kulturnu prošlost vukovarskog kraja, ali i srpsku kulturu 18. vijeka, a posebno život i djelo Zaharije Orfelina.

Čalić je za Antologijsku ediciju - Deset vekova srpske književnosti, koju objavljuje Izdavački centar Matice srpske 2011. godine priredio je knjigu "Zaharije Orfelin" u kojoj je, po prvi put u jednom djelu, objavljen izbor iz stavralaštva ove velike ličnosti srpske kulture 18. vijeka. Za istu ediciju priredio je 2016. izbor iz djela Gerasima Zelića i Save Mrkalja.

Izdavač prevedenog izdanja časopisa je Centar za srpske studije u Banjaluci.