VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura17/05/2019

PROMOVISANA KNjIGA "UKORIČENE GODINE" NENADA SIMIĆA

 

DERVENTA, 17. MAJA /SRNA/ - U Derventi je predstavljena knjiga "Ukoričene godine" derventskog novinara Nenada Simića i obilježen njegov jubilej 18 godina novinarskog rada.

 

Na promociji su sinoć govorili recenzenti knjige protojerej stavrofor Željko Teofilović i književnik Ranko Preradović.

Teofilović u recenziji ističe da "Ukoričene godine" treba pročitati, imati i čuvati, ali i ostaviti da požute njeni listovi i da generacijama koje tek dolaze tekstovi budu sjećanje na prošlost.

Književnik Ranko Preradović rekao je da je velika vrlina objavljene knjige da će upotpuniti svoju funkciju u vremenu koje dolazi.

"Zaista je prelijepo vidjeti punu salu na promociji knjige, vjerujem da je to Simić svojim radom zaslužio i da će nastaviti uspješno dalji rad. Riječ je o mladom i ambicioznom stvaraocu ove vrste", rekao je Preradović.

Simić je istakao da je knjiga nastala kao plod višegodišnjeg novinarskog rada na način da je sakupio i ponovo objavio ono o čemu je pisao u raznim novinama.

"Tim činom nastojim da produžim vijek postojanja junacima u knjizi i da im još jednom zahvalim što su ukazali čast da njihove priče predstavim javnosti. Mnogi od tih junaka su na svojstven način govorili o životu, iskušenjima, uspjesima, svjedočenjima o raznim događajima", rekao je Simić.

"Ukoričene godine" podijeljene su u nekoliko poglavlja: LJudi pričaju, Iz sela i grada, Vjerski život, Iz drugih krajeva, Neobične pojave, Sjećanje i zahvalnosti.

U knjizi je objavljeno oko 400 fotografija i na desetine izvornih novinskih tekstova koje autor, kako je istakao, daruje sa željom da će i drugi više objavljivati o svom zavičaju.

Gost promocije bila je ženska pjevačka grupa Kulturno-umjetničkog društva mladih "Bosiljak" iz Dervente.

O višegodišnjoj saradanji sa autorom i čestitke autoru izrazili su načelnik opštine Brod Ilija Jovičić, predsjednik Skupštine opštine Derventa Marijan Kljajić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Derventa Dragan Kainović, predsjednik Boračke organizacije Brod Zoran Vidić, zatim zastupljeni u knjizi Marinko Dumonić i Vesna Jungić, te derventski književnik i novinar Savko Pećić.

Predstavljanju knjige prisustvovali su sveštenici Srpske pravoslavne crkve, književnici i novinari, te predstavnici javnog i političkog života iz Dervente i opština Posavine.

Knjiga je objavljena u izdanju Srpskog književnog kluba "Vihor" Derventa i Književne zajednice "Vaso Pelagić" Banjaluka.