VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura17/05/2019

SVAKA GENERACIJA DA UNAPRIJEDI SRPSKU KULTURU, DUHOVNOST I IDENTITET

 

BEOGRAD/NOVI SAD, 17. MAJA /SRNA/ - Ministar kulture i informisanja Srbije Vlada Vukosavljević rekao je u Novom Sadu na skupu o srpskom kulturnom prostoru da je obaveza svake generacije da u skladu sa svojim znanjem, moralom, etikom učini koliko može za napredak srpske kulture, srpske duhovnosti i srpskog identiteta.

 

Otvarajući u Matici srpskoj dvodevni skup "Srpski kulturni prostor: Ustrojstvo, problemi i vrijednosti", koji je nastavak aktivnosti začete potpisivanjem "Povelje o srpskom kulturnom prostoru", Vukosavljević je podsjetio na vrijednost i značaj očuvanja svih elemenata koji učestvuju u gradnji srpskog identiteta.

Obraćajući se naučnicima, akademicima, profesorima i ostalim predstavnicima stručne javnosti, Vukosavljević je istakao da je kulturni obrazac osnov za postojanje i trajanje naroda na istorijskoj sceni, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

"Istorija pamti narode i društva koji su nestali sa istorijske scene, a razloge za ovakav ishod možemo da tražimo i na polju kulture", naveo je Vukosavljević.

"Srpski kulturni prostor je onaj geografski prostor na kome je srpski narod tokom dugog istorijskog trajanja ostavio nesumnjive tragove svog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. Ti prostori ne poklapaju se sa političkim prostorima naroda u nekom istorijskom trenutku", rekao je Vukosavljević.

On je ocijenio da u "dodirima kulturalnih tektonskih ploča neminovno nastaju varničenja, ali se bude i izazovi koji nekad predstavljaju najistaknutija obilježja kulturnih prostora".

Prema njegovim riječima, kulturni prostori funkcionišu prema dva dominantna principa - pozajmljivanje i odbijanje.

"Kada se govori o pozajmicama, možemo reći da kulturna dobra ili kulturne osobenosti stalno putuju, kulture ih naizmenično istovremeno izvoze i pozajmljuju. U toj večitoj igri kulturnog prenosa, strujanje kulturnih razmena nikad ne prestaje. Kulturne pozajmice i razmene jesu način na koji se autentični kulturni prostor obogaćuje", rekao je on.

Kulturni prostori, kaže Vukosavljević, nisu hermetični, a odbijanja mogu da predstavljaju izazov pred kojim svaka nacionalna kultura mora da se odredi.

Vukosavljević je istakao važnost teme kulturnog sjećanja, istorije pamćenja i inkluzivnog potencijala srpskog kulturnog prostora koji osnažuje razvoj srpske kulture, srpskog kulturnog identiteta, zajedničkog sjećanja i zajedničkog kulturnog obrasca.

"Zadatak ove generacije i svih institucija, među kojima je Ministarstvo kulture, jeste da uloži maksimalan napor da bi se kultura učvršćivala i unapređivala, te tako unapređena predavala generacijama koje dolaze", poručio je on.

Na skupu je Vukosavljeviću uručeno posebno priznanje Matice srpske za dosadašnju saradnju i pokretanje ideje za održavanje ovog skupa - Specijalna plaketa i Pečat Matice srpske.

Osim Vukosavljevića, na otvaranju je govorio i predsjednik Matice srpske Dragan Stanić, a svoje učešće je najavilo više od 60 učesnika, između ostalih akademici Matija Bećković, Miro Vuksanović, Vasilije Krestić, Milovan Danojlić, Mladen Šukal i profesori univerziteta Veljko Brborić Slavko Gordić, Milo Lompar, Slobodan Vladušić, Đorđe Trifunović, LJubomirka Krkljuš, Miloš Kovačević, Časlav Koprivica i drugi.

Među temama koje će biti predstavljene na skupu najavljene su "Srpski kulturni prostor - okviri, granice i preplitanja", "Srpsko književno premrežavanje", "Srpski nacionalni identitet - religijski i sekularni model", "O suštinskim pitanjima srpskog kulturnog jedinstva", "Duhovna kultura kao izvor i ishodište srpskog kulturnog prostora" i mnoge druge.

Dvodnevni skup pod okriljem Matice srpske organizovali su profesori Dragan Stanić, Slobodan Vladušić, Dragan Hamović, Jovan Delić i Srđan Šljukić.