VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura17/05/2019

ZATVOREN FESTIVAL HARMONIKE "AKORDEON ART PLUS"

 

ISTOČNO SARAJEVO, 17. MAJA /SRNA/ - Proglašenjem najuspješnijih harmonikaša i kamernih sastava, večeras je u Istočnom Sarajevu završen 10. Festival harmonike "Akordeon art plus" na kojem je učestvovalo oko 400 takmičara, gostiju i eminentnih umjetnika i pedagoga iz brojnih zemalja.

 

Ovogodišnji laureati u takmičarskoj kategoriji harmonika solo su Veljko Jovanić /BiH/, Husein Bajraktarević /BiH/, Nikola Jerilović /BiH/, Marko Žujović /Srbija/, Petar Dinčić /Srbija/, Georgina Bognar /Srbija/ i Marija Turšijan /Srbija/.

Pobjednici u kategoriji kamernih sastava su Asja Ećo i Staša Obradović /Crna Gora/, te Kamerata Lajbah /Slovenija/.

Večeras je završeno i drugo Međunarodno takmičenje pijanista, a laureati u kategoriji klavir solo su Nikolas Iris /BiH/, Arsenij Angelski /Sjeverna Makedonija/ i Melina Šišić /BiH/.

U dijelu programa koji nije koncertni održano je predavanje profesora Branka Džinovića iz Srbije koji je govorio o djelima za harmoniku Sofije Gubandulije.

Žiri je činilo 38 eminentnih svjetskih stručnjaka, a ove godine u Istočno Sarajevo su došli i Fridrih Lips, rukovodilac katedre za harmoniku Ruske akademije "Gnjesin" koja je među najprestižnijim na svijetu.

U okviru Festivala održan je bogat koncertni program tokom kojeg je publika imala priliku da uživa u koncertima Orkestra harmonika iz Novog Sada, harmonikaša Klemena Lebena iz Slovenije i Hanži Vanga iz Kine, te pijanista Rite Kinke iz Srbije i Vladimira Mlinarića iz Slovenije.

Organizatori festivala su Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacija za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk".