VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura29/05/2019

ĐAKOVIĆ: ZMIJANjSKI VEZ - SINONIM ZA KULTURU SRPSKE

 

BANjALUKA, 29. MAJA /SRNA/ - Zmijanjski vez postao je sinonim za kulturu Republike Srpske i jedan od njenih najboljih ambasadora zahvaljujući predanom radu čuvara tradicije i majstora ovog veza, te Muzeju Republike Srpske i Banjalučanki Radenki Jungić, rekla je pomoćnik ministra kulture Srpske Tanja Đaković u Sofiji na otvaranju izložbe "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe".

 

Ona je pojasnila da je zmijanjski vez kulturna baština žena iz sela u kraju Zmijanje.

"Taj čudesni kraj i mjesto porijekla zmijanjskog veza je i metaforički prikaz Bosne u malom i njenog otpornog, hrabrog naroda, jakog karaktera i nježne duše", rekla je Đakovićeva na otvaranju izložbe u Etnografskom muzeju u Sofiji.

Prema njenim riječima, upravo u ovom kraju, u potpunoj izolaciji od ostatka svijeta, prostora i vremena, nastalo je kompleksno djelo umjetnosti koje postoji kao refleksija naroda iz kojeg je poteklo - jednostavno, odvažno, elegantno i snažno, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

"Ovaj vez, neobično futurističkog izraza, iako njegova ornamentika korijene vuče iz neolita, odlikuje se skladom i stilskom savršenosti geometrijskih poteza koji se na bijeloj pozadini tkanine prepliću u modro plavoj boji konca", pojasnila je Đakovićeva.

Autor izložbe "Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe" je etnolog Danijela Đukanović, muzejski savjetnik u Muzeju Republike Srpske.

Centar za nematerijalno kulturno nasljeće jugoistočne Evrope je na sjednici održanoj u novembru prošle godine u sjedištu u Sofiji, između više država članica ove regionalne alijanse, izabrao BiH, odnosno Republiku Srpsku, da se u ovoj godini predstavi izložbom u Etnografskom muzeju u Sofiji.

Radionicu zmijanjskog veza u okviru ove izložbe vodila je vezilja Milica Spremo. Posjetioci Muzeja imali su priliku da se upoznaju o tehnikama izrade zmijanjskog veza i ljepoti zmijanjske ornamentike koja je, zahvaljujući ovoj evropski priznatoj izložbi, već postala prepoznatljiv etnografski simbol Republike Srpske.

Na Uneskovu listu nematerijalne svjetske baštine zmijanjski vez je uvršten 26. novembra 2014. godine kao prvo nematerijalno kulturno dobro iz BiH.