VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura30/05/2019

URUČENE NAGRADE IZ FONDA ZADUŽBINE BRANKA ĆOPIĆA

 

BEOGRAD, 30. MAJA /SRNA/ - Tri nagrade iz Fonda Zadužbine Branka Ćopića za djela visoke umjetničke vrijednosti u 2018. godine uručene su danas u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/ u Beogradu, a jedna od njih pripala je i pjesniku iz Republike Srpske Slobodanu Joviću za zbirku pjesama "Strah od savršenstva".

 

Prestižno priznanje SANU uručeno je i Filipu Grbiću za roman "Prelest" i Blagoju Bakoviću za poemu "Kako vrabac pjeva".

Jović je rekao da je u svojoj pjesničkoj knjizi "Strah od savršenstva" pokušao da progovori o strahu, usamljenosti, otuđenosti i dehumanizovanom svijetu što je, atmosfera slična zbunjenosti koju pred novotarijama i tehnikom iskazuju i djed Rade i drugi junaci iz čudesnog svijeta Branka Ćopića.

On je naglasio da je njegov zavičaj - Majevica, njegova "Bašta sljezove boje", gdje, takođe, žive ljudi golubijeg srca i na autentičan način služe poeziji.

"Kao što se svijet pojedinih Ćopićevih junaka prostire `odavde do Bihaća` tako je i moj svijet dosezao, posebno u djetinjstvu do brda i brežuljaka Majevice. Jedna od mogućih definicija poezije je da je poezija čudo, a za mene je prvorazredno čudo što stojim pred vama i primam ovo priznanje", rekao je Jović, kojem je priznanje uručio akademik Milosav Tešić.

Blagoje Baković rekao je da ga je vijest o nagradi ispunila takvim osjećajem blagorodne stvaralačke radosti kakvu nije odavno osjetio jer je prije 50 godina u selu Bojišta u planinama i brdima sjeverne Crne Gore, u njegovim Hašanima, počeo da dobija stvarne Brankove nagrade kroz junake njegovih djela i pouku koja su ona nosila.

"Do `Ježeve kućice`, ne samo simbolično i metaforički raslo je pa i danas raste osjećanje da ta kućica beše u početku ona rodna udžerica detinjstva i mladosti u mojim rodnim Bojištima, a danas je evo to ova naša Srbija i vaskoliko naše pleme, okružena istim onim šumskim zverima koje svojom lisičijom pameću, medveđom snagom i vučijom krvoločnom ćudi kreću da nam je ogovaraju, razdome i raskuće ubeđujući nas kako će nam bez nje biti bolje, lepše", rekao je Baković.

On je naveo da se nije dao Ćopićev Ježurko već da je znao da mu je cijela njegova kućica - Kosovo i Metohija, a da mu je svaku bodlju Bog dao da ga sačuva.

Bakoviću je nagradu uručio akademik Matija Bećković, rekavši da ni Ćopića ni Bakovića nije otkrila književna kritika nego publika, kao što su guslare proslavili slušaoci u vrijeme kada čitalaca nije bilo.

Autor nagrađenog romana "Prelest" Igor Grbić izjavio je da je sa zahvalnošću primio visoko priznanje, koje nosi svijetlo ime Branka Ćopića, koji je bio izložen pritisku svog vremena koje je upamćeno kao vrijeme "tiranskog čupanja klasja koje štrči".

On je rekao da osim porijekla, kao rođeni Beograđanin, naizgled nema ništa zajedničko sa svijetom Ćopićevih seljaka - ratnika i krajiških gorštaka iz prve polovine 20. vijeka.

"Pa, ipak, kada jedan od njih izgovori rečenicu `malo - malo, eto ti ga dođe prevrat, država se srondači i propadne`, pomislim da se tu ne radi o pukoj koincidenciji, već o sudbini naroda koji već ko zna koliko dugo opstaje na našim prostorima uprkos neprijateljskom okruženju", rekao je Grbić.

On je naglasio da treba priznati da one volje za opstankom koja je Ćopićevog seljaka, takoreći preko noći pretvarala u ratnika, danas više nema.

"Nema ni seljaka, ni ratnika, niti volje da se živi slobodno u svojoj državi. Umesto toga imamo malodušne građane koji se nalaze u večitoj prepirci sa svojom sudbinom koja kao da ih je smrtno uvredila time što im je dodelila da žive upravo u njoj, a ne u nekoj drugoj zemlji", rekao je Grbić, kome je priznanje uručio akademik Goran Petrović.

Odluku o dobitnicima nagrada donio je Upravni odbor Zadužbine Branka Ćopića, koji čine akademici Matija Bećković, Dušan Kovačević, Nada Milošević Đorđević, Goran Petrović i Miroslav Tešić.

Zadužbinu Branka Ćopića pri SANU je 1989. godine osnovala Bogdanka Ilić Ćopić, supruga pisca i akademika Branka ćopića, sa ciljem da se nagrađuju prozna i poetska djela velikih umjetničkih dometa.