VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura01/06/2019

ODRŽAN PRVI DJEČIJI HORSKI FESTIVAL "ARABESKE"

 

ISTOČNO SARAJEVO, 1. JUNA /SRNA/ - Udruženje građana "Kamerni hor Istočno Sarajevo" organizovalo je danas u Istočnom Sarajevu Prvi dječiji horski festival "Arabeske" na kome je učestvovalo sedam horova.

 

Festival je u ime Grada Istočno Sarajevo otvorila Vinka Berjan, koja je poželjela da ova manifetscija bude trajno upisana u kalendar kulturnih dešavanja u gradu, kao i da se ostvari vizija organizatora Prvog dječijeg festivala horskog pjevanja da ova manifestacija dobije internacionalni karakter.

Jedan od članova Udruženja Peđa Hart rekao je Srni da je cilj festivala promovisanje i podsticanje razvoja horske umjetnosti, podizanje opšteg nivoa muzičke kulture, a samim tim i nivoa kulturnog života Grada Istočno Sarajevo, Republike Srpske i BiH.

Prema njegovim riječima, ideja organizatora jeste da promocijom dječijih horova podstakne interesovanje šire javnosti za ovaj muzički žanr u kojem se razvija društvenost, smisao za disciplinovan kolektivni rad i saradnju.

Organizatori očekuju da će okupljanjem dječijih horova i njihovih dirigenata stvoriti odličnu priliku za razmjenu ideja, iskustava, metodologije rada i umjetničkih praksi, uz sticanje kvalitetnih uslova za suštinsko unapređenje grupnog/horskog muziciranja, ali i muzičke kulture u osnovnim školama.

Nakon dvočasovnog takmičenja horova osnovnih škola i škola za osnovno muzičko obrazovanje iz Istočnog Sarajeva i okruženja, koje je održano u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta Univeriteta u Istočnom Sarajevu, dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji Rade Radović održao je predavanje o temi "Uzajamnost interpretacije horskog djela i vokalnog kapaciteta ansambla".

Učesnici Festivala trebalo bi da u 18.00 časova defiluju ulicama Istočnog Novog Sarajeva do parka "Gavrilo Princip", a za 20.00 časova predviđen je koncert Kamernog hora, smjer za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i proglašenje pobjednika i zatvaranje Festivala.

Učešće na Prvom dječijem horskom festivalu "Arabeske" uzeli su hor Osnovne škole /OŠ/ "Petar Petrović Njegoš", hor Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski", OŠ "Aleksa Šantić", vokalni ansambl OŠ "Mokro", hor OŠ "Jovan Dučić", Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo, područno odjeljenje Pale i hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo.