VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura01/06/2019

U GRAČANICI OTVORENA VIDOVDANSKA LIKOVNA KOLONIJA

 

GRAČANICA, 1. JUNA /SRNA/ - U Domu kulture u Gračanici večeras je otvorena 22. Vidovdanska likovna kolonija.

 

Kolonija je otvorena izložbom radova Aleksandra Đurića, laureata prestižne nagrade "Longin" koja se u okviru Vidovdanske kolonije dodjeljuje likovnim stvaraocima za sveukupno stvaralaštvo.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović rekao je da Vidovdanska likovna kolonija dokazuje da je srpski narod dio svjetske elite i da pripada samom vrhu umjetnosti.

On kaže da je izložba radova Đurića kruna likovnog stvaralaštva u kojoj se ogleda cijela protekla godina.

"Vidovdanska likovna kolonije je postala deo Gračanice i Kosova i Metohije u okviru koje su stvarali brojni eminentni likovni umjetnici baš o Vidovdanu koji koloniji daje poseban značaj", rekao je Popović.

Nebojša Jevtić je u ime organizatora izložbe Doma kulture iz Gračanice rekao da Đurićevi radovi na simboličan način prikazuju vezu zemlje i neba.

U okviru ovogodišnje likovne kolonije stvaraće Snežana Pešić Rančić iz Beograda, Saša Dobrić iz Novog sada,Suzana Stojadinović iz Beograda, Zvonko Pavličić iz Kosovske Mitrovice, Kristina Ristić iz Beograda, Lazar Šošević iz Uroševca sada iz Niša, Slaviša Mihajlović iz Kosovske Kamenice, Jelena Živković iz Kosova Polja i po prvi put gošća iz inostranstva Marietu Konova iz Velikog Trnova iz Bugarske.

U okviru svečanosti nastupila je Etno grupa iz Berlina čiji hodočasnici ovih dana posjećuju i obilaze srpske manastire na Kosovu i Metohiji.

Likovna kolonija će biti otvorena do 26. juna kada će biti proglašen ovogodišnji dobitnik "Longina" i nagrade Dimitrije Popović koja se dodjeljuje najmlađem učesniku.