VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura04/06/2019

UČENICI SRPSKE GIMNAZIJE POBIJEDILI NA KVIZU IZ HRVATSKOG JEZIKA

 

BEOGRAD, 4. JUNA /SRNA/ - Učenici Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu Aleksandar Medić i Đorđe Subotić iz Knina i Siniša Nenadović iz Daruvara čine pobjednički tim u kvizu zagrebačke Gradske knjižnice na kojem se provjeravalo znanje iz hrvatskog jezika i književnosti, te opšte kulture.

 

Test je sproveden radi provjere znanja u okviru priprema za državnu maturu.
Kviz u formi pravog školskog testa odvijao se jednom mjesečno putem sedam etapa u kojima je ova ekipa bila ubjedljivo najbolja, prenosi "Sputnjik".

Đorđe Subotić je tim povodom za portal "Novosti", čiji je izdavač Srpsko narodno vijeće u Hrvatskoj, rekao da učenici Srpske pravoslavne gimnazije imaju privilegiju da čitaju djela iz književnih perioda koja nisu predviđena na časovima hrvatskog jezika.

On kaže da njihovi vršnjaci, na primjer, ne znaju za Branka Ćopića ili Branislava Nušića.

Subotić, Medić i Nenadović su učenici trećeg razreda Srpske pravoslavne gimnazije "Katarina Kantakuzina Branković" i odlični su đaci, a za kviz se, kažu, uopšte nisu pripremali.

"Novosti" konstatuju da njihova profesorka Mira Bićanin nije mogla dobiti bolju reklamu od ove, a Subotić kaže da je ona najstručnija u toj oblasti, te da su sa njom časovi veoma zanimljivi.

"Nemamo štreberski pristup gradivu. To je više debata u kojoj iznosimo svoja razmišljanja o tome šta možemo iz nekog perioda istorije i književnosti naučiti, kako to danas možemo primijeniti. To važi čak i za onaj dosadan period književnosti poput hrvatskog baroka", rekao je Subotić.

Bez obzira koliko su dobri u tome, niko od njih ne namjerava da studira jezike i književnost.

Kažu da časove oba jezika, i srpskog i hrvatskog, ne doživljavaju kao dvostruki posao zato što se gradivo u velikom dijelu preklapa, što dobro dođe za utvrđivanje znanja.

"U osnovnoj školi smo učili hrvatski i jako nam je drago što imamo priliku učiti srpski koji je bitan za nas u smislu identiteta, ali i zbog autora koji su u hrvatskom obrazovnom sistemu prećutani. Imamo kvalitetnu nastavu iz srpskog i na neki način privilegiju da se školujemo u Hrvatskoj, a da čitamo djela iz književnih perioda koja nisu predviđena na časovima hrvatskog", kaže Subotić.