VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura07/06/2019

PROMOVISAN ROMAN "CRNI PUPOLJAK"

 

KOTOR VAROŠ, 7. JUNA /SRNA/ - U kotorvaroškoj Narodnoj biblioteci predstavljen je roman "Crni pupoljak" autora Ninoslava Mitrovića.

 

Tema ovog horor romana nastala je iz domaće srpske mitologije, vjerovanja i narodnih predanja.

Autor romana rekao je Srni da je oduvijek gajio ljubav prema žanru horor i da je jednostavno jednog dana odlučio da piše ono što je volio da čita.

"Mogu slobodno da kažem da sam jedini pisac horor književnosti s ove strane Drine i jedan od svega nekoliko pisaca koji se bave ovom vrstom književnosti na Balkanu. Kao veliki poznavalac naše etnologije odlučio sam se na pisanje ovog romana", poručio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, radnja romana smještena je u seosko područje i prati priču mlade žene koja je neplanirano ostala trudna, a sve to prate događaji u vezi sa folk-hororom.

"Folk-horor je sve traženiji u svijetu i poznati pisci posuđuju vjerovanja i mitove iz raznih religija, a mi imamo toliko starih predanja, mitova i legendi o kojima se malo piše", naveo je Mitrović.

Direktor Narodne biblioteke Kotor Varoš Bojana Vasić rekla je da su kotorvaroški čitaoci prvi put imali priliku da prisusustvuju promociji horor romana.

"Domaća publika možda više cijeni drugačije žanrove jer smo malo tržište, ne samo mi u Republici Srpskoj, već sve zemlje u okruženju, a horor je uvijek bio usko profilisan", navela je Vasićeva.

Na sinoćnjoj promociji o romanu je govorio i vlasnik izdavačke kuće "Imprimatur" Boris Maksimović, koji je istakao da je folk-horor prilično tražen trend i sve više knjiga i filmova inspirisano je narodnim predanjima i mitologijom.