VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura11/06/2019

OBILJEŽENO 177 GODINA RADA

 

BEOGRAD, 11. JUNA /SRNA/ - Biblioteka Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ danas je obilježila 177 godina postojanja i svoj dan, koji je ove godine posvećen Svetom Savi, povodom osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve /SPC/.

 

Ova biblioteka ustanovljena je u Društvu srpske slovesnosti 7. novembra 1841. godine, a počela je sa radom 14. juna 1842. godine kada je prve knjige poklonio Dimitrije Tirol, a za bibliotekara određen Konstantin Bogdanović.

Na tribini, koja je održana u zgradi SANU, upravnik Biblioteke Miro Vuksanović istakao je da ona obuhvata milion i po knjiga, časopisa i listova, od "inkunabula do digitalnih zbirki, na srpskom i još desetinama jezika".

"Zar nije prirodno da sećanje na dan osnivanja takve i tolike biblioteke posvećujemo ličnostima koje su temeljne u nauci, književnosti, umetnosti, kulturi i ukupnoj prosvećenosti, kao i događajima bez kojih ne bismo imali razloga da budemo zadovoljni i ponosni, bez kojih ne bismo bili ono što jesmo, ako pritom imamo na umu vrlinu, a ne manu", rekao je Vuksanović.

Predsjednik SANU Vladimir Kostić je rekao da će svečanom akademijom 12. decembra biti obilježeno osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i posvećenja Svetog Save, dodavši da će dan kasnije biti otvorena velika izložba posvećena tajni Studenice.

Kostić je rekao da se tome pridružuje biblioteka SANU i svoj dan, koji proslavlja danas, posvećuje Svetom Savi povodom osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve.

"Upravo sklad srpske države i Crkve, koji je bio svojevrstan projekat Svetog Save, bio je, i prema rečima profesorke Smilje Marjanović Dušanić, trajno obeležje srpske državnosti tokom srednjeg veka i u bitnim tačkama će ostaviti traga na potonja stoleća narodnog života", rekao je Kostić.

Na skupu je o književnom stvaralaštu Svetog Save govorio profesor Tomislav Jovanović, a o jeziku u djelima prvog srpskog prosvjetitelja akademik Jasmina Grković Mejdžor.

Biblioteka SANU je jedinica u sastavu Akademije, a njenim radom rukovodi upravnik kojeg imenuje Predsjedništvo SANU iz redova članova.

Ova biblioteka ima Stručni savet u čiji sastav ulaze predstavnici svih odjeljenja SANU i upravnik Biblioteke.