VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/06/2019

OPŠTINA SLAVI KRSNU SLAVU UPRKOS POPLAVI

 

KOSTAJNICA, 17. JUNA /SRNA/ - Kostajnica danas nastavlja obilježavanje krsne slave opštine - Silazak Svetog Duha na apostole, uprkos poplavi koja je pogodila ovu lokalnu zajednicu, rekao je Srni načelnik ove opštine Drago Bundalo.

 

Bundalo je sa saradnicima, u prisustvu brojnih zvanica, položio vijence na spomen-obilježja borcima poginulim u otadžbinskom ratu i NOR-u u gradskom parku.

"Mi smo pozvali goste i odlučili smo da slavimo slavu, nije bilo ljudskih žrtava i nema razloga da se krsna slava ne obilježi. Naravno da nam je teško, ali prislužićemo svijeću i proslaviti slavu prema običajima", istakao je Bundalo.

On je rekao da su u Kostajnicu došli pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite i nadležne službe procjenjuju i saniraju štetu, te čiste ulice.

Bundalo je dodao da je danas razgovarao sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem i da mu je premijer obećao pomoć Vlade.

Prema njegovim riječima, regulacija donjeg dijela rječice Tavija spriječila je katastrofu većih razmjera.

"Rječica Tavija u gornjem dijelu malo se izlila, dok je u donjem dijelu primala vodu. Problem su bile vode sa strane i danas, kad analiziramo stanje, pitamo se šta bi bilo da nismo uradili ovu regulaciju, a bilo bi strašno", naglasio je Bundalo.

On je ponovio da je aktivirano više klizišta na području opštine i da je najopasnije klizište kod porodice Petrović u selu Petrinja, koje ugrožava stambeni objekat.

"Mi smo danas posjetili lokaciju tog klizišta, ali ne smijemo ništa raditi. Angažovali smo institut da uradi analizu tla i da predloži mjere sanacije", naveo Bundalo.

Načelnik opštine Kostajnica rekao je da je regionalni put Kostajnica-Prijedor u Palijinom jarku neprohodan i da su radnici preduzeća "Prijedorputevi" na terenu, a stanovništvo može da koristi alternativni pravac preko Gumnjana.

Iz preduzeća "Komunalno" danas je saopšteno da voda iz gradskog vodovoda nije ispravna za piće. Snabdijevanje električnom energijom je uredno.

Jako nevrijeme sa obilnom kišom i grmljavinom sinoć je zahvatilo opštinu Kostajnica, izlile su rječice Tavije i Bubnjarica i svi manji potoci, šahtovi nisu mogli da prime ogromne količine kiše, a gradskim ulicama tekle su bujice vode i blata.

Zbog vremenskih neprilika otkazan je i koncert pjevača narodne muzike Jovana Perišića koji je bio planiran sinoć povodom proslave krsne slave opštine Kostajnica.