VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/06/2019

DODEROVIĆ: NE USVAJATI ZAKON O OTIMANjU IMOVINE SPC

 

PODGORICA, 17. JUNA /SRNA/ - Crnogorska liberalna stranka Kosova, sa sjedištem u Kosovu Polju, danas je zatražila da vlasti u Podgorici odustanu od usvajanja predloženog zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim se, kako navodi, namjerava oteti imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

 

Predsjednik te stranke Radoman Doderović poručio je poslanicima u crnogorskom parlamentu da nemaju podršku preostalih Crnogoraca na Kosovu i Metohiji, niti onih koji su prognani prije dvije decenije za usvajanje zakona koji, prema njegovim riječima, "nameće deklarisani ateista /predsjednik Crne Gore/ Milo Đukanović".

Doderović je u ime kosovsko-metohijskih Crnogoraca pozvao Vladu Crne Gore da, kako je rekao, slijedeći pozitivne primjere država koje povlače odluke o priznanju /samoproglašenog/ Kosova i sama to učini, "i time ispravi istorijsku nepravdu i vlastitu bruku učinjenu ne samo na štetu Srbije, već i na veliku štetu Crne Gore i njene suštine".

On je rekao Srni da Crnogorci koji žive na Kosovu i Metohiji ne priznaju, kako je istakao, lažnu državu Kosovo, te da ni privremene albanske institucije u Prištini ne priznaju postojanje Crnogoraca u pokrajini.

"Zato, ne postoji nijedan racionalni razlog da Crna Gora priznaje tvorevinu stvorenu na etničkom čišćenju Crnogoraca i zatiranju njihovog identiteta", podvukao je Doderović i podsjetio da danas na Kosovu i Metohiji živi svega tri odsto od oko 60.000 Crnogorca, koliko je ih je bilo prije progona 1999.

Lider Crnogorske liberalne stranke Kosova rekao je da Crnogorci i Srbi imaju zajedničku istoriju, istu tradiciju i zajedničku svetosavsku - Srpsku pravoslavnu crkvu.

On je dodao da vjeruje da je velika većina poslanika Skupštine Crne Gore svetu tajnu krštenja primila u hramovima jedine i nedjeljive Srpske pravoslavne crkve, "jer druge pravoslavne crkve u Crnoj Gori nema, niti je može biti".

Mitropolija crnogorsko-primorska ranije je saopštila da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je usvojila crnogorska Vlada, ugrožava Mitropoliju i sve eparhije u Crnoj Gori.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu da pokušava da čuva infrastrukturu "velike Srbije" u Crnoj Gori i poručio da će raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve, svidjelo se to nekome ili ne.