VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija17/06/2019

VIŠKOVIĆ: RADOVI NA AUTO-PUTEVIMA POVEZAĆE SRPSKU I SRBIJU

 

DOBOJ, 17. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Doboju da je početak radova na prvim kilometrima panevropskog Koridora "Pet ce" i nastavak gradnje auto-puteva kroz na Srpsku važan za krajnji cilj - povezivanje Banjaluke i Beograda, odnosno Srpske i Srbije.

 

On je istakao da je za Vladu veoma bitno otvaranje velikih javnih investicija kako bi rastao bruto domaći proizvod /BDP/ Srpske, ali i zaposlenost.

"Može neko reći da je dionica od šest kilometara koja vrijedi 70 miliona evra mala, ali ona nam daje dovoljno vremena i prostora da se pripremimo za gradnju obilaznice oko Doboja u dogovoru sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /košta oko 150 miliona evra/, te mosta na Savi čija gradnja treba da krene veoma brzo. To će povezati naseljena mjesta u Srpskoj od Gradiške, preko Banjaluke i Doboja, pa sve preko Brčkog i Bijeljine. Krajnji cilj je povezati Banjaluku i Beograd sa jednim savremenim auto-putem", rekao je Višković.

On je objasnio da cijena ove dionice po kilometru zavisi od trase kojom put prolazi, te da je ona u okviru evropskih standarda kada je riječ o datim uslovima.

Nakon što su predstavnici preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" ozvaničili početak radova vrijednih 70 miliona evra na prvoj dionici auto-puta na Koridoru "Pet ce" - na pravcu Johovac /Tovira/ - Rudanka /Kostajnica/ u dužini od 5,65 kilometara, Višković je najavio da će na sljedećoj sjednici Vlade biti usvojen plan parcelacije da bi prije godišnjih odmora bila održana posebna sjednica Narodne skupštine Srpske u vezi sa izgradnjom trase do Rače i granice sa Srbijom.

"Cilj je da se plan usvoji i da naša geodetska uprava i Pravobranilaštvo na vrijeme krenu u eksproprijaciju zemljišta na trasi prema Rači. Tu ćemo, ujedno, raditi eksproprijaciju za gradnju gasovoda od Bijeljine do Novog Grada", rekao je Višković.

On je istakao da će Vlada Srbije početi u julu gradnju mosta na Rači da bi se što prije Srpska povezala sa Beogradom.

"Neformiranje vlasti na nivou BiH i Federacije BiH usporava i ove projekte, ali ovaj početak daje dovoljno vremena da sačekamo i to formiranje vlasti. Valjda će se i to desiti, čekali smo osam mjeseci i nadamo se da nećemo još toliko", rekao je Višković.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić naveo je da će sljedeća dionica Koridora "Pet ce" kroz Srpsku, koja je gotovo iste dužine, biti dvostruko skuplja, navodeći da je cijena gradnje puta po kilometru prilagođena uslovima, gdje je teži teren, tu je svakako skuplje.

"Ponosan sam što sam član Vlade koja ambiciozno i planski razvija Srpsku i njenu infrastrukturu i što ima preduzeće sposobno da realizuje strateške planove u cilju da zadovolji potrebe građana", rekao je Trninić i dodao se time razvija domaća građevinska operativa koja postaje lider u regionu.

Direktor preduzeća "Autoputevi" Dušan Topić istakao je da je riječ o višestruko značajnom početku radova na nastavku Koridora "Pet ce" kroz Srpsku.

"Nastavljamo gradnju auto-puta `9. januar` od Banjaluke i Doboja, preko Modriče, Brčkog i Bijeljine, prema Beogradu. Ulazimo na velika vrata u Doboj jer ovih uloženih 70 miliona evra i narednih 150 miliona evra za obilaznicu oko tog grada jeste investicija koja će se tu osjetiti kada je riječ o logistici i izvođaču radova", rekao je Topić.

On je naveo da je cijena ove dionice relativno visoka zbog izgradnje saobraćajnih petlji.

"Nakon 100 kilometara izgrađenog auto-puta, nema mjesta nikakvom nepovjerenju prema našem preduzeću kada je riječ o tome i ugovorima koje smo sklapali. Svi ugovori su rezultat međunarodnih tendera na koje se prijavljuju i brojne evropske kompanije. Sigurno je da su cijene realne i konkurentne", rekao je Topić.

On je naveo da, kada je riječ o gradnji mosta na Savi, ima pomaka, iako to ide sporije nego što bi Srpska željela.

"Prije nekoliko dana hrvatska strana poslala je obavještenje svim ponuđačima da je najjeftinija ponuda prihvaćena. Sada je u toku žalbeni postupak i vjerujem da ćemo do kraja ljeta početi sa radovima na tom planu", rekao je Topić.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da je ovo veliki dan za Srpsku i Dobojlije jer se gradnja auto-puta "9. januar" nastavlja.

"Milorad Dodik, dok je bio predsjednik Srpske, davao je podršku gradnji auto-puteva i danas vidimo taj kontinuitet kada je riječ o sadašnjem predsjedniku Srpske i premijeru", rekao je Jerinić.

Predstavnici "Autoputeva" i konzorcijuma koji čine kompanije "Integral inženjering" iz Laktaša i "Granit" iz Skoplja potpisali su u martu u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru "Pet ce" kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Johovac /Tovira/ i Rudanka /Kostajnica/, a vrijednost ove faze auto-puta, kako je tada rečeno, jeste 62,5 miliona evra.

Auto-put na Koridoru "Pet ce", čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, biće izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procijenjena je na 500 miliona evra.

Ozvaničenju početka radova na mostu "Bosna" u mjestu Tovira kod Doboja, na kraju Auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj, prisustvovali su i predstavnici izvođača radova, zvanice iz javnog i društvenog života, kao i brojni građani.