VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet18/06/2019

EU PREKRŠILA MEĐUNARODNO PRAVO STAVOM PREMA MIGRACIJAMA

 

BRISEL, 18. JUNA /SRNA/ - Savjet Evrope saopštio je danas da je EU prekršila međunarodno pravo sa svojim sve restriktivnijim stavom prema migraciji i da treba da pojača operacije spašava na moru, što je nešto što se ne nalazi u petogodinjem akcionom planu evropskog bloka.

 

Savjet Evrope ističe da evropski blok nije ispunio svoju dužnost da spasi živote i da spriječi povratak ljudi u područja gdje postoji rizik za njih.

"Članice EU su usvojile zakone, politike i regulative koje su često suprotne od njihovih pravnih obaveza da se osiguraju efikasne operacije potrage i spašavanja, sigurno iskrcavanje i tretman spašenih osoba te spriječavanje torture, nehumanog i degradirajućeg tretmana", navodi se u izvještaju Savjeta Evrope.

U izvještaju se nalazi 35 preporuka za EU da bi "uokvirila svoj odgovor u skladu sa standardima ljudskih prava", uključujući promjenu odluke da se smanje operacije spašavanja na moru i smanjenje pritiska na humanitarne organizacije da to čine.

Analitičari podsjećaju da je EU postala oštrija prema imigraciji od 2015. godine kada je iznenada došlo do velikog priliva migranata preko Sredozemnog mora.

EU je od tada ojačala obezbjeđenje svojih spoljnih granica i zakone za azil dok je evropskim državama izvan bloka na istočnim i južnim obodima Sredozemnog mora dala pomoć za spriječavanje dolaska migranata u Evropu.

Lideri članica EU će na samitu u Briselu u četvrtak i petak dodatno ojačati svoje obaveze prema ovim regulativama u novom dokumentu "Strateški plan za 2019. do 2024. godine" koji će, najvjerovatnije tada biti i usvojen.

"Efikasna kontrola spoljnih granica je glavni uslov za garanciju bezbjednosti, poštovanje zakona i reda te osiguranje funkcionalnosti politike EU", navodi se u dokumentu u koji je uvid imala agencija Rojters.