VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija18/06/2019

PETRIČEVIĆ: PROJEKAT PRIVLAČENjA INVESTICIJA VAŽAN ZA SRPSKU

 

JAHORINA, 18. JUNA /SRNA/ - Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević ocijenio je da projekat poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou "Lajf", u koji je bilo uključeno 10 lokalnih zajednica u Srpskoj, ima veliki značaj za Republiku Srpsku.

 

Petričević je rekao novinarima na Jahorini, gdje se danas održava skup "Otvoreni rezultati regulatorne reforme na lokalnom nivou", da se na ovim konferencijama mogu dobiti dodatni inputi kako dalje sarađivati i poboljšati poslovanje lokalne zajednice.

Petričević je istakao da je saradnja sa Svjetskom bankom na visokom nivou i najavio da će narednih dana biti potpisan novi ugovor o postinvesticionoj saradnji kroz saradničke mreže.

Lada Buševac, šef kancelarije Međunarodne finansijske korporacije u BiH /IFC/ koja je članica Grupacije Svjetske banke, izjavila je da je današnjom konferencijom završen dio projekta "Lajf" koji je pokrenut prije tri godine s ciljem pojednostavljenja i ubrzavanja administrativnih procedura za građane, pogotovo za privrednike širem BiH.

Buševac je dodala da je u BiH u ovom projektu učestvovala 21 lokalna samouprava i da su rezultati veoma dobri i ohrabrujući.

"Kao rezultat novih rješenja došlo je do ukupnih investicija od 57.000.000 KM, uštede za firme do sada su šest miliona KM, a kao rezultat tih inicijativa otvoreno je 329 novih radnih mjesta", navela je Buševa.

Ona je istakla da je danas predstavljen dio projekta, koji podržava Međunarodna finansijska korporacija, a finansira Vlada Velike Britanije.

"Nadam se da će ponuđena rješenja koristiti i drugi gradovi i opštine. Druga dva dijela projekta nastavljaju se aktivnostima vezanim za digitalizaciju i automatizaciju procesa", kaže Buševac.

Ona je rekla da će biti nastavljen rad sa vladama Republike Srpske i Federacije BiH na uspostavljanju onlajn registracije poslovnih subjekata i elektronske građevinske dozvole koja se u ovom trenutku, u saradnji sa Vladom Srpske, testira na dvije lokacije u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić naveo je da je ova lokalna zajednica krajem 2016. godine pristupili projektu "Lajf" i da se na internet stranici grada nalazi raspoloživi set procedura i obrazaca, do kojih mogu da dođu svi građani, investitori, fizička i pravna lica.

"Napravljen je jedinstven registar svih obrazaca i procedura sa rokovima koji je dostupan putem interneta. Sami smo razvijali sistem jednošalterske građevinske dozvole. Banjaluka je putem kancelarije za prijem obezbijedila da se na jednom mjestu predaju papiri za 11 institucija, a naše iskustvo za godinu i po dana primjene je da više od 90 odsto građana i investitora koriste tu prednost", rekao je Radojičić.

Ministar razvoja, preduzetništva i zanatstva FBiH Amir Zukić rekao je da je federalno ministarstvo aktivno učestvovalo u aktivnostima u vezi sa ovim projektom kojim je 11 opština bilo obuhvaćeno u protekle tri godine.

On kaže da je zajednički cilj bio stvaranje boljeg poslovnog ambijenta, pojednostavljenje procedura za izdavanje rješenja određenih saglasnosti ili sve ono što bi trebalo da obezbijedi transparentan, jednostavan način stvaranja pretpostavki za poslovanje na području Federacije.