VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/06/2019

SMANjITI RIZIK OD PRIRODNIH I DRUGIH NESREĆA

 

SARAJEVO, 18. JUNA /SRNA/ - Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je BiH podložna prirodnim i drugim nesrećama, zbog čega je jedno od ključnih pitanja bezbjednosti zemlje i regiona smanjenje rizika i uticaja od prirodnih ili drugih nesreća, te jačanje spremnosti za bolji odgovor na takve izazove.

 

"Vanredne situacije prouzrokovane klimatskim promjenama, prirodnim nepogodama
ili ljudskim aktivnostima, svakodnevno odnose mnogo ljudskih života i na različite načine uništavaju i degradiraju životnu sredinu uzrokujuću veliku materijalnu štetu i gubitke", rekao je Mektić tokom otvaranja radionice za ažuriranje procjene ugroženosti BiH od prirodnih i drugih nesreća.

Mektić je naglasio da u BiH, čak i ako zemlja nije u mogućnosti da u potpunosti otkloni rizike, mnogo toga može biti urađeno po pitanju izgradnje kapaciteta spremnosti i dobrog planiranja, kako bi se u što većoj mjeri smanjila ranjivost svih građana.

"Procjena rizika ili ugroženosti je osnovni dokument za izradu ostale planske dokumentacije - programa razvoja i planova. Ona predstavlja osnovu za sve aktivnosti vezane za prevenciju i odgovor na nesreće i katastrofe", naveo je Mektić.

Prema njegovim riječima, kroz procjene ugroženosti, koje će biti ažurirane i tokom ove radionice, biće identifikovane opasnosti koje prijete BiH i ponuđen najefikasniji način prevencije i borbe protiv njih, a od čega će svi u BiH imati korist.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton rekao je novinarima da je procjena rizika i ugroženosti veoma važna, te da je redovno ažuriranje podataka bitno za sve nadležne institucije na svim nivoima u BiH.

Radionicu je organizovalo Ministarstvo bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu uz podršku Misije OEBS-a u BiH.

Procjena ugroženosti BiH je ključni planski dokument u oblasti zaštite i spasavanja koji predstavlja polaznu osnovu za izradu programa razvoja, planova, te aktivnosti vezanih za prevenciju i odgovor na nesreće.

Cilj radionice je osvježiti postojeće podatke i osavremeniti predmetni dokument u skladu sa smjernicama EU i UN koje se odnose na identifikaciju rizika i njihovo upravljanje, što je od posebne važnosti ako se ima u vidu da se u svijetu svakodnevno dešavaju prirodne ili druge nesreće od kojih nije pošteđena ni BiH.