VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/06/2019

POTREBNA RAZNOLIKOST, BEZBJEDNOST I SOLIDARNOST

 

SARAJEVO, 18. JUNA /SRNA/ - Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Harlem Dezir rekao je danas u Sarajevu na šestoj Konferenciji o medijima Jugoistočne Evrope da su tri osnovne ideje ovog skupa raznolikost, bezbjednost i solidarnost, iz kojih će dalje proisteći preporuke za razvoj medija koje će biti upućene vlastima.

 

Dezir je rekao da se novinari i mediji suočavaju sa mnogim izazovima, kao i da se bore za nezavisno medijsko okruženje, a da je razvoj raznovrsnih medija ključan za razvoj demokratije.

"Mediji se suočavaju i sa problemom koncentracije vlasništva nad medijskim kućama, jer mali broj ljudi pokušava da ima kontrolu nad informacijama koje se plasiraju građanima. Bilo je i dosta političkog uticaja na medije, pa i na to kako će djelovati mediji javnog servisa, koji treba biti u potpunosti nezavisan", rekao je Dezir novinarima.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se ostvari solidarnost među medijima, kao i razmjena najboljih praksi u tom smislu.

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton rekao je u uvodnom obraćanju na konferenciji da novinari ne treba da budu hrabri, već u mogućnosti da rade svoj posao bez straha, a da je obaveza vlasti da to osiguraju.

"Da bismo bolje razumjeli pravne mehanizme koji se koriste sa namjerom da ućutkaju medije, imamo namjeru da prikupimo i analiziramo podatke u vezi sa građanskim parnicama pokrenutim protiv novinara i medijskih kuća", istakao je Berton.

Prema njegovim riječima, političari umjesto što napadaju medije i zatrpavaju ih porukama mržnje, treba da poštuju taj stub demokratije koji je od vitalnog značaja, te da ga koriste da bi svojim primjerom pokazali građanima da postoji svjetlija budućnost.

Na konferenciji učestvuju novinari iz raznih država kako bi razgovarali o stanju medijskih sloboda, održivosti medija, bezbjednosti novinara, ulozi javnih RTV servisa, te o međunarodnim standardima koji regulišu ovu oblast.

Osim toga, konferencija će omogućiti razmjenu iskustava i dobrih praksi sa lokalnim i međunarodnim stručnjacima, predstavnicima vlasti, organizacijama civilnog društva i međunarodne zajednice.