VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti06/07/2019

U SEVNICI IZRAĐENA DRVENA SKULPTURA MELANIJE TRAMP

 

LJUBLJANA, 6. JULA /SRNA/ - Drvena skulptura prve dame SAD Melanije Tramp izrađena je u predgrađu njenog rodnog grada Sevnica u Sloveniji.

 

Američki umjetnik Bred Dauni unajmio je lokalnog zanatliju Alesa Zupevca, koji je motornom testerom izrezbario skulpturu u deblu drveta.

Rezultat je drveni prikaz gospođe Tramp obučene u plavi kaput, koja gleda na rijeku Savu, sa podignutom rukom ka nebu.

Pojedini mještani nisu zadovoljni radom i skulpturu nazivaju "Štrumfetom koja nimalo ne liči na Melaniju Tramp", piše Bi-Bi-Si.

Dauni je za Rojters izjavio da je ovakvim radom želio da "vodi dijalog sa političkom situacijom u SAD".

Sevnica je postala magnet za turiste otkako je Donald Tramp izabran za predsjednika SAD 2016. godine, čime je Melanija, koja je bivši mještanin ovog grada, postala prva dama Amerike.

I dok turisti dolaze u Sevnicu kako bi stekli uvid u raniji život prve dame SAD, mještani su proizveli niz artikala koji su povezani sa likom Melanije Tramp, uključujući papuče, kolač i hamburgere koji liče na Donalda Trampa, na kojima je glavni detalj kosa od sira.

Mnogi mještani smatraju da se izradom skulpture "otišlo predaleko", Katarina iz Sevnice je za AFP rekla da je ovo umjetničko djelo dobra ideja, jer je Melanija "heroj Slovenije", uz podsjećanje da je došla do samog vrha SAD.