VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Specijalni servisi 15/07/2019

PRAVOSUĐE BiH ĆUTI VEĆ ČETIRI GODINE

 

Odnos pravosuđa BiH prema pokušaju atentata na Vučića u Srebrenici je isti kao i prema srpskim žrtvama u Podrinju u posljednjem ratu za koje niko nije odgovarao

 

Piše: Miro PEJIĆ

SREBRENICA, 15. JULA /SRNA/ - Navršile su se četiri godine od napada i pokušaja atentata u Potočarima na tadašnjeg premijera, sadašnjeg predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za koji još niko nije odgovarao.

Kao i mnogi slučajevi u BiH, i predmet "Vučić" završio je nerasvijetljen u nekoj "fioci" kod istražnih i pravosudnih organa BiH.

U zajedničkim institucijama, ali i bezbjednosnim i pravosudnim organima BiH više niko ne pominje to pitanje, a kamo li da se saopšti javnosti ko je i po čijem nalogu pokušao da izvrši atentat na premijera susjedne zemlje, koji je došao na komemoraciju u Potočare sa iskrenom namjerom da oda počast nevino stradalim žrtvama.

Javnost nije upoznata sa rezultatima istrage niti je za četiri godine pokrenut sudski postupak i tako ostaje kao da se ništa nije desilo. Odnos pravosuđa BiH prema tome slučaju je isti kao i prema srpskim žrtvama u Podrinju u posljednjem ratu za koje niko nije odgovarao.

Za pravosuđe BiH izgleda kao da je legitimno napadati i ubijati Srbe jer se za to ne odgovara i ne kažnjava.

Još niko nije optužen, niko nije procesuiran, niko od onih koji su bili zaduženi za bezbjednost skupa i ličnosti 11. jula 2015. godine u Potočarima nije smijenjen niti podnio ostavku.

Inicijativa za smjenu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića bila je pokrenuta, ali ekspresno je odbačena.

A, Vilić je 1. jula te godine posjetio Srebrenicu i razgovarao sa tadašnjim načelnikom opštine i predsjednikom Organizacionog odbora za održavanje komemoracije 11. jula u Potočarima Ćamilom Durakovićem o organizovanju i bezbjednosnim procjenama vezanim za taj skup.

Duraković je nakon tog sastanka izjavio novinarima da ga je, kao predsjednika Organizacionog odbora, Vilić obavijestio da se stanje bezbjednosti stalno prati i da je dobro, da nema ništa što bi moglo izazvati pometnju i da ga to čini srećnim i zadovoljnim.

Vilić, poštujući pravila službe, tada nije dao izjavu novinarima, ali je potvrdio da je Duraković rekao sve što je važno i da se slaže sa njegovom izjavom.

Vilić je i dalje na mjestu direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela od koje se očekivalo da prikupi dokaze i identifikuje napadače na Vučića.

Međutim, nameće se još jedno pitanje u vezi sa pripremom i organizovanjem komemoracije u Potočarima te 2015. godine. Naime, pred održavanje komemoracije te godine iznad grobnih mjesta u gornjem dijelu Memorijalnog centra izgrađena je betonska tribina i mnogi su se čudili, a članovi nekih bošnjačkih udruženja su izražavali proteste pitajući što će tribine u groblju, konstatujući da to nije igralište.

Objašnjenje je dato da je tribina izgrađena za strane državnike i diplomate iz neislamskog svijeta, koji dolaze na komemoracije, a ne učestvuju u vjerskom obredu u objektu "musala".

Nakon polaganja cvijeća na centralno spomen-obilježje, na komemoraciji te 2015. godine, nekoliko delegacija iz zapadnih zemlja krenulo je prema toj tribini, a kada se prema njoj uputio Vučić došlo je do napada kamenicama, busenjem i grumenovima zemlje sa iskopanih raka, upaljačima, flašama i drugim predmetima uz psovke, opštu galamu i povike "ubij četnika".

Predmeti su letjeli sa svih strana iz okupljene mase. Sve je to "sipalo" na Vučića i njegovo obezbjeđenje.

Nakon te godine nemuslimanske delegacije poslije polaganja cvijeća napuštaju Memorijalni centar.

Više nikad niko nije upućen da sa te tribine posmatra vjerski obred i ukop posmrtnih ostataka. Tako je bilo i prije četiri dana. Tribina je bila prazna.

Da li je 2015. godine ta tribina izgrađena sa iskrenom namjerom ili je u pitanju bila smišljena podvala ili nešto treće - pravosuđe BiH treba da odgovori!