VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana18/07/2019

SJEDNICA NASTAVLJENA NAKON PAUZE

 

BANjALUKA, 18. JULA /SRNA/ - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vitalnom entitetskom interesu Srpske nastavljena je nakon pauze.

 

Na dnevnom redu sjednice je prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava BiH o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

Poslanici bi, nakon što se ova tačka dnevnog razmotri, trebalo da se izjasne o potvrđivanju ove izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, posebno imajući u vidu da je poslije nekoliko godina sa Hrvatskom ugovorena izgradnja mosta na Savi u Gradišci.

Na posebnoj sjednici razmatra se pitanje zaštite nacionalnog interesa srpskog naroda koje je, u skladu sa rokovima propisanim Ustavom, pokrenuo predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon što su druga dva člana Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović preglasavanjem donijeli zaključak da se Hrvatska pozove da zaustavi gradnju Pelješkog mosta dok se ne riješe sva otvorena pitanja pristupa BiH otvorenom moru.

U Ustavu BiH se navodi da član Predsjedništva koji se ne slaže sa odlukom Predsjedništva može tu odluku proglasiti destruktivnom po vitalni interes entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana po njenom usvajanju. Takva odluka će biti odmah upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske, ukoliko je tu izjavu dao član sa te teritorije i ukoliko takav proglas bude potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u roku od 10 dana po upućivanju, osporavana odluka Predsjedništva neće imati učinka. /nastaviće se/boj/rr/mđ