VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika19/07/2019

ANGELA MERKEL ZA OBNOVU DIJALOGA BEOGRADA I PRIŠTINE

 

BERLIN, BEOGRAD, 19. JULA /SRNA/ - Njemački kancelar Angela Merkel smatra da Beograd i Priština treba da obnove dijalog nad kojim su se nadvili "tamni oblaci" nakon što su vlasti /samoproglašenog/ Kosova uvele takse na srpsku robu.

 

Merkelova je naglasila da Njemačka ima veliki interes za evropsku integraciju "Srbije i Kosova", da se na tom putu napreduje, ali da je, kako je istakla, za to potrebno obnoviti dijalog Beograda i Prištine, prenosi "Sputnjik".

Takse su dovele do nazadovanja, a ne napretka, rekla je Merkelova, u razgovoru sa dopisnicima u Berlinu.

Ona je podsjetila da je o tome razgovarala sa liderima Beograda i Prištine na ranijem sastanku u Berlinu.

"Moramo sada vidjeti kako da obnovimo dijalog. Razgovarala sam sa Aleksandrom Vučićem, Hašimom Tačijem, Ramušom Haradinajem. Još nema napretka o ovom pitanju. Ponudili smo sastanak u Parizu i neophodno je još raditi na tome", rekla je Merkelova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je, na kraju posjete francuskog predsjednika Emanuela Makrona Beogradu, rekao da se novi sastanak o Kosmetu može očekivati vjerovatno u septembru.

On je napomenuo i da bi tada u Parizu, u Makronovoj organizaciji, mogla da uslijedi neka vrsta nastavka prethodnog susreta održanog u Berlinu.