VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija19/07/2019

ĐOKIĆ: AVIK ZAINTERESOVAN ZA BROJNE PROJEKTE U SRPSKOJ

 

BANjALUKA, 19. JULA /SRNA/ - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering /AVIK/ zainteresovana da sa Vladom Republike Srpske partnerski realizuje brojne velike projekte u oblastima energetike, saobraćaja, turizma, industrije i drugim.

 

Đokić je rekao da je u tom smjeru sa predstavnicima ove kompanije potpisan okvirni sporazum o saradnji.

"Jedna su od vodećih kompanija u Kini, imaju oko 500 milijardi dolara prometa godišnje i zapošljavaju oko pola miliona radnika. U sektoru energetike su u više država svijeta realizovali brojne projekte, a sada to namjeravaju u Srpskoj u partnerstvu sa nama", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predstavnicima AVIK-a kojem su prisustvovali premijer Srpske Radovan Višković i rukovodstvo "Elektroprivrede Republike Srpske".

Đokić je rekao da je AVIK još ranije izrazio interes za zajedničku realizaciju projekta gradnje hidroelektrana "Buk Bijela", "Foča" i "Paunci", te da je na sastanku razgovarano i o zajedničkoj realizaciji izgradnje tri hidroelektrane na pritokama Drine - Bistrici i Janjini, ukupne snage oko 42 megavata.

"Posjetivši lokacije na kojima su planirani ovi energetski objekti, iz AVIK-a su naveli su da bi vrlo brzo mogli pristupiti realizaciji svih ovih projekata. Uz dobru dinamiku, postoji mogućnost da se ti energetski projekti izgrade u nekoliko narednih godina", rekao je Đokić.

On je dodao da su na području Trebinja predstavnici AVIK-a posjetili Zupce, te obećali da će na planu avio-saobraćaja analizirati ovu lokaciju, gdje je planirana gradnja aerodroma.

Đokić je podsjetio da AVIK gradi i aerodrome, te da proizvode vojne i civilne avione.

"Svaka država bi željela da ima ovakvu kompaniju za partnera i drago mi je što su izrazili spremnost da s nama nastave saradnju", rekao je Đokić.

Predsjednik Uprave kineske kompanije AVIK Suo Šuhe ocijenio je uspješnim sastanak sa predstavnicima Vlade i "Elektroprivrede", rekavši da je razgovarano o projektima hidroenergetike, infrastrukture, avio-saobraćaja i investicijama.

"Sastanak je bio izuzetno uspješan i nadamo se početku uspješne saradnje. Nadamo se i da će od sada više kineskih preduzetnika dolaziti u ovu zemlju. Došli smo ovdje da radimo projekte izgradnje i investiramo", rekao je Suo.