VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika20/07/2019

DODIK RAZBIO STEREOTIP O PREDSJEDNIŠTVU BiH KAO UČMALOJ INSTITUCIJI

 

BANjALUKA, 20. JULA /SRNA/ - Bivši predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Dragan Kalinić rekao je da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u proteklih osam mjeseci predsjedavanja, uz specifičan politički temperament, uspio da razbije stereotip o Predsjedništvu kao učmaloj i gotovo protokolarnoj instituciji, otvorivši pri tom, s pravom, brojna pitanja suštine njegovog funkcionisanja.

 

"Uprkos svim kontroverzama, proteklih osam mjeseci predsjedavanja Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH nije nikoga ostavilo ravnodušnim. Polazeći od onoga što jeste Predsjedništvo po izvornom Dejtonskom sporazumu, Dodik je u praksi jasno stavio do znanja da ta institucija ne može biti nekakva politička nadstruktura, prije svega, u odnosu na Republiku Srpsku i njene ključne interese", istakao je Kalinić u izjavi za Srnu.

On je ocijenio da, na veliku žalost hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, nije mogla proći pseudokomunistička priča o jedinstvu Predsjedništva, to jeste BiH na štetu ili uz zanemarivanje interesa sva tri konstitutivna naroda i oba entiteta.

"Drugo, ali ništa manje važno za ovih proteklih osam mjeseci jeste definitivno razbijanje predstave o Dodiku kao međunarodno izolovanom političaru. Brojni međunarodni susreti i sa zapadnim i sa istočnim državnim i drugim autoritetima, da isključimo berlinsku lažnu akreditaciju Denisa Zvizdića, pokazali su da je Dodik osim protokolarne uloge uspio da se sasvim praktično i u državničkom maniru nametne na međunarodnoj sceni", rekao je Kalinić.

On je naglasio da su beskompromisna zaštita interesa Republike Srpske na nivou BiH i šire, te nastavljanje autentične politike na regionalnom i međunarodnom planu razlozi da Dodik tako nastavi do kraja četvorogodišnjeg mandata.

"Čini mi se da, na žalost mnogih nenaklonjenih Dodiku, mahanje nekakvim međunarodnim sankcijama ostaje samo mrtvo slovo na papiru", zaključio je Kalinić.