VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika20/07/2019

DMIČIĆ: RADI ČLANSTVA U EU TREBA DA PRESTANE DJELATNOST OHR-a

 

BANjALUKA, 20. JULA /SRNA/ - U BiH treba da prestane djelatnost OHR-a, odnosno svih supervizora i staratelja nad ovdašnjim društvom, radi sticanja članstva u EU i prilagođavanja pravnom, političkom i ekonomskom sistemu Unije, rekao je profesor ustavnog prava Mile Dmičić.

 

On je, povodom održavanja naučno-stručne konferencije pod nazivom "BiH i evropski okvir pravosuđa, pravde, slobode i bezbjednosti", koju danas u Banjaluci organizuje Udruženja "Centar za lobiranje", rekao novinarima da iz institucija BiH i pravosudnog sistema treba da odu /strane/ sudije.

"Oni i drugi treba da institucije i odgovornost prepuste domaćim kadrovima i organima da bismo odgovarali za razvoj i sudbinu BiH i bili bliži evropskim tekovinama. Republika Srpska kao državotvorni dio BiH preuzeće svoje odgovornosti na tom planu, kao što i radi", rekao je Dmičić.

On je ponovio da je osnovni cilj da se praksa i standardi, pravo i pravda kao evropske tekovine, primjene i učine prihvatljivim za BiH ustavni, pravni i politički sistem.

"U tom smislu potrebni su nastavak i intenziviranje reformi pravosuđa i javnog sektora", rekao je Dmičić i dodao da nevladin sektor i akademska zajednica mogu doprinijeti realizovanju prioritetnog cilja - sticanja punopravnog članstva u EU, iako je BiH od njega još daleko.

Govoreći o regionalnim iskustvima u procesu pridruživanja EU, Milica Kolaković Bojović sa Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja u Beogradu je rekla da je važno da institucije građanima garantuju zaštitu njihovih prava i budu nepristrasne, stručne, efikasne i nezavisne.

"Današnji skup je prvi korak u razmeni iskustava u regionu. Cilj je da se institucijama pruži konstruktivna podrška u vezi sa pridruživanjem EU i sprovođenjem evropskog normativnog okvira u interesu dobrobiti građana", rekla je Bojovićeva.

Profesor Univerziteta u Sarajevu Selmo Cikotić rekao je da su bezbjednost i sposobnost države da se na tom planu nosi sa različitim prijetnjama pretpostavka vladavine prava i zakona, te postojanja demokratije i građanskih sloboda u BiH.

"Bezbjednost u BiH zavisi od kapaciteta njenih konstitutivnih naroda i ostalih građana da se međusobno dogovaraju u interesu svih, a da to za nas ne rade drugi", rekao je Cikotić.

On je naglasio da sve reforme u BiH treba da se rade putem kompromisa, konsenzusa i dijaloga.

"Mi moramo biti kreatori tih odluka", ponovio je Cikotić.

Na konferenciji o procesima pridruživanja i pristupanja EU raspravlja se o stanju procesa usaglašavanja pravnih standarda BiH sa pravnom stečevinom EU, a fokus je na pregovaračkim poglavljima u vezi sa reformama zakonodavstva i pravosuđa, borbom protiv korupcije i zaštitom osnovnih ljudskih prava i sloboda.