VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura22/07/2019

OTVOREN "TRG OD KNjIGE"

 

HERCEG NOVI, 22. JULA /SRNA/ - U hercegnovskom Starom gradu otvoreno je osmodnevno susretanje sa piscima, prevodiocima, izdavačima, dramskim umjetnicima, muzičarima i knjigama, pod nazivom "Trg od knjige".

 

"Trg od knjige" sinoć je otvorio jedan od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca Roman Senčin, čija su djela prevedena na više stranih jezika, a dobitnik je najvažnijeg ruskog priznanja za književnost "Velika knjiga".

"Izložbe, saloni i sajmovi knjiga su jedan od najznačajnijih instrumenata za razmjenu kulture među državama", poručio je Senčin.

Senčin je komentarisao i da se više decenija govori o tome kako knjiga umire i kako će književnost potisnuti prvo film, zatim TV i radio, a sada internet, kompjuterske igre i simulatore.

"Da, papirna knjiga, na našu žalost, postepeno gubi svoje pozicije. Tiraži padaju, mnoge knjige se prodaju vrlo sporo. S druge strane, barem u Rusiji, raste interesovanje za elektronske knjige. Na sajtove `debelih književnih časopisa` svakodnevno ulazi hiljade ljudi", rekao je on.

Senčin je objasnio kako danas ozbiljne knjige čitaju hiljade, a ne milioni ljudi, kao prije dvije decenije, ali, prema njegovim riječima, pisac, kao po pravilu, svoja djela ne piše za milione.

"Postoje knjige koje kvare ukus, umjetnički sluh, koje zaglupljuju. Mi, književnici, možemo se boriti protiv takvih knjiga na samo jedan način i to nastojanjem da pišemo pametnije, vjerodostojnije, a što je najvažnije, poštene knjige. U književnosti je neophodno poštenje. I ono važi, ne samo za realizam nego i za fantastiku, krimiće, dogodovštine, avangardu. Prava književnost ne laže", istakao je Senčin.

U programu otvaranja "Trga od knjige" brojnoj publici se predstavio glumac Nebojša Milovanović, dobitnik Zlatne kolajne za najbolju predstavu na Međunarodnom festivalu monodrame i pantomime u Zemunu i Nagrade za inovativnost i scensku igru.

Za večeras je na "Trgu od knjige" najavljeno predstavljanje romana gosta iz Rusije Romana Senčina "Područje za potapanje", u izdanju beogradskog Arhipelaga i u prevodu Radmile Mečanin.

Organizatori "Trga od knjige" su Gradska biblioteka i čitaonica i Sekretarijat za kulturu i obrazovanje opštine Herceg Novi.