VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura23/07/2019

FILM BRATUNČANKE MAJE NOVAKOVIĆ NA SARAJEVSKOM FESTIVALU

 

BRATUNAC, 23. JULA /SRNA/ - Dokumentarni film "A sad se sprema mrak", čiji je autor Maja Novaković iz Bratunca, uvršten je u takmičarski program dokumentarnih filmova 25. Sarajevo film festivala.

 

Film Novakovićeve odabran je među 16 za izbor za nagradu na ovom festivalu u konkurenciji dokumentaraca i doživjeće regionalnu promociju.

Ovaj dokumentarni film prikazuje dvije bake koje žive izolovane u brdima iznad Bratunca u istočnom dijelu Republike Srpske, a priroda je entitet s kojim one razgovaraju, osluškuju ga i poštuju.

Film ističe nematerijalnu kulturnu baštinu kroz prikaz bajalica i rituala protiv grada i drugih vremenskih nepogoda i prikazuje jednostavnost života dvije starice i njihov mukotrpni rad.

Radnja filma je svakodnevica i scene života na selu koja prikazuje brižnost i bliskost baka u njihovim međusobnim odnosima, ali i odnos prema prirodi.

Ovaj film je u aprilu prikazan u takmičarskoj konkurenciji srednjometražnih i kratkometražnih filmova u Nionu u Švajcarskoj gdje je imao evropsku premijeru.